Circa 1.500 de persoane la protestele din Iași și Brașov; manifestații și în alte orașe din țară - grupaj

Circa 1.500 de persoane la protestele din Iași și Brașov; manifestații și în alte orașe din țară - grupaj

Circa 1.500 de persoane manifestau duminică seara, în jurul orei 20,30, pe străzile centrale din Brașov, un număr similar fiind înregistrat și la protestul antiguvernamental din Piața Unirii a municipiului Iași, manifestații de amploare mai redusă având loc și în alte orașe din țară.

* BRAȘOV

Circa 1.200 de oameni, potrivit forțelor de ordine, au plecat duminică seara la ora 20.00, din fața Prefecturii Brașov în marș pe un traseu prin oraș, după pornirea marșului lor mai alăturându-li-se alte câteva sute de persoane.

Traseul este puțin mai lung decât seara trecută, protestatarii mergând pe bulevardul 15 Noiembrie-str.Toamnei-zona Onix-str. Iuliu Maniu-Casa Armatei-str.Mureșenilor-Piața Sfatului, unde se va încheia acțiunea demonstrația.

Participanții la protest s-au adunat la Prefectură începând cu ora 19,00, purtând drapele, multe vuvuzele, fluiere și tobe.

"Demisia", "Fără corupție", "Zi de zi aici vom fi", "DNA să vină să vă ia", "Nu mai vrem penali în conducerea țării", "Hoții", sunt o parte dintre scandările protestatarilor.

"Suntem aici în continuare pentru că rezistăm. Ne-am adunat într-un număr mai mare decât în timpul săptămânii pentru a protesta împotriva abuzurilor, a corupților și vrem ca această idee în care poți să furi și să scapi să nu fie împământenită în mentalul social. Vom ieși în stradă și în zilele următoare pentru că este multă lume care nu renunță la proteste până nu se clarifică toate problemele pentru care au ieșit în stradă de 13 zile", a spus coordonatorul protestului, Radu Hossu.

* IAȘI

Aproximativ 1.500 de persoane se află duminică seara, în jurul orei 20,30, pentru a 13-a seară consecutiv în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta față de actuala guvernare.

Oamenii flutură drapele tricolore, suflă în vuvuzele sau fluiere, poartă pancarte cu mesaje prin care cer continuarea luptei anticorupție și scandează lozinci prin care cer demisia guvernanților.

Ei scandează "România, trezește-te," ''Jos Tăriceanu, Dragnea și Grindeanu", "Demisia, demisia", "Rezistăm, nu capitulăm".

La ora 21,00 manifestanții vor încerca să compună un tricolor uman, prin afișarea pe telefoanele mobile a culorilor roșu, galben și albastru.

* ALBA IULIA

Două sute de persoane s-au adunat duminică seara la Alba Iulia, iar alte câteva zeci la Sebeș pentru a-și exprima nemulțumirile față de clasa politică și de a protesta împotriva corupției, manifestanții cerând 'O Românie fără penali în funcții publice'.

Protestatarii s-au strâns la Alba Iulia în fața sediului Instituției Prefectului, de unde au plecat apoi în marș spre cartierul Cetate, solicitându-le celor care îi priveau din balcoane să li se alăture. 'Uniți, salvăm toată România', 'Dragnea nu uita, România nu-i uita', 'Jos, jos, Guvern mincinos', 'Dragnea și ai lui sunt penalii statului', 'Grindeanu, ești o rușine' sau 'Jos Tăriceanu, Dragnea și Grindeanu' au fost câteva din mesajele afișate pe pancarte sau scandate de către manifestanți.

Mitingul de la Alba Iulia, unul autorizat, a fost promovat pe o rețea de socializare, inițiatorii evenimentului explicând că 'Legea grațierii urmează să fie trecută prin Parlament', iar 'singurii care pot pune presiune asupra celor care participă la votarea unei astfel de inițiative' fiind cei care ies zi de zi în stradă. Ca și la precedentele acțiuni de protest în fruntea coloanei de manifestanți s-a aflat un grup de tineri care purta un tricolor de dimensiuni mari.

Și la Sebeș s-a ieșit, din nou, în stradă, duminică seara fiind prezente, potrivit surselor oficiale, în jur de 70 de persoane la miting, unul neautorizat.

* CONSTANȚA

Aproximativ 200 de persoane, care s-au strâns în decurs de o oră pe platoul din fața Prefecturii, au plecat într-un marș de protest antiguvernamental la ora 19,40, pe străzile Municipiului Constanța, până la sediul PSD.

Protestatarii agită pancarte cu sloganuri ți scandează lozinci împotriva PSD și a Guvernului — "Rezistăm, nu plecăm!" și "PSD ciuma roșie".

* PIATRA NEAMȚ

Aproximativ 150 de persoane s-au adunat, duminică seara, în fața Teatrului Tineretului, pentru o nouă seară de proteste împotriva guvernului și a PSD.

Manifestanții solicită demisia Guvernului Grindeanu, dar au și câteva revendicări pe plan local, în special de depolitizare a conducerii societăților Consiliului Local și Consiliului Județean.

Protestatarii au deschis la un moment dat lanternele de la telefoanele mobile și le-au orientat către cer, după modelul protestului din Piața Victoriei din Capitală, în semn că își doresc o guvernare transparentă, cu decizii 'la lumină'.

După aproximativ o oră, protestatarii au plecat într-un marș, pe trotuar, prin mai multe cartiere ale municipiului Piatra Neamț, scandând 'Jos Guvernul!', 'PSD, ciuma roșie!', 'Demisia, demisia!' și 'Ieșiți din casă, dacă vă pasă!'.

Protestul este unul liniștit, ca în zilele precedente, când nu au fost semnalate incidente.

* TULCEA

Circa 30 de persoane s-au adunat duminică, pentru a 12-a seară consecutiv, în Piața Tricolorului din municipiul Tulcea, solicitând demisia Guvernului.

'Mă gândesc că în toată România asta, Liviu Dragnea va găsi 20 de oameni cinstiți, cum este Chirică din Iași, în care toți românii să aibă încredere', a declarat, pentru AGERPRES, Radu Tudor, în vârstă de 60 de ani, unul dintre protestatari.

El a mai spus că a fost în fiecare seară în Piața Tricolorului și a explicat numărul mic al participanților la acțiunile de protest prin lipsa curajului. 'Orașul este mic și oamenii nu au curaj să se expună. Au servicii, au copii la facultate', a mai spus Tudor.

Protestatarii s-au adunat în Piața Tricolorului în jurul orei 19,00. Unii dintre ei au purtat discuții politice, alții au fluierat și au afișat pancarte cu mesaje antiguvernamentale.

Acțiunea s-a încheiat în jurul orei 20,00, fără incidente.

* SUCEAVA

Circa 15 persoane s-au adunat duminică seara în fața palatului Administrativ din Suceava, pentru a protesta față de alianța aflată la guvernare PSD-ALDE.

La ora 18,00, puțin peste zece persoane se aflau pe esplanada din fața Prefecturii, iar numărul acestora nu a crescut semnificativ în următoarea oră, motiv pentru care nu s-a mai plecat în marș pe străzile orașului.

Alexandru Istrate, tânărul care a obținut autorizația pentru protestele din Suceava, a spus că, în condițiile în care numărul protestatarilor s-a diminuat semnificativ, nu se va mai organiza o acțiune de protest luni și de aceea nici nu a mai solicitat prelungirea autorizației pentru protest care expiră luni.

Totodată, Istrate a precizat că, în funcție de modul în care vor evolua evenimentele în țară, se va analiza posibilitatea reluării protestelor la Suceava, la sfârșitul săptămânii viitoare.

* BRĂILA

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminică seară, pe platoul din Piața Independenței din Brăila, unde au protestat împotriva PSD și au cerut demisia Guvernului.

Manifestanții au purtat steaguri și pancarte cu mesaje de genul 'Înc-o seară de speranță pentru țară', 'Rezist', 'Refuz acest abuz' și au suflat în vuvuzele și fluiere, fiind acompaniați de claxoanele mașinilor care treceau prin zonă.

Oamenii strânși în Piața Independenței, la o temperatură de minus 4 grade Celsius, s-au încălzit cu ceai și ciocolată caldă, oferite de una dintre protestatare.

Printre manifestanți s-a aflat și un revoluționar, care le-a povestit celor prezenți că își amintește că pe 22 decembrie 1989, pe vremea când se afla în Piața Independenței din Brăila, era aceeași 'vreme câinoasă și aceeași lipsă de speranță în țară'.

Protestatarii s-au mobilizat, ca și în ultimele seri, pe rețelele de socializare, unde a circulat un mesaj despre pericolul neadoptării OUG 14 în Parlament, precum și de mobilizare la proteste.

'Dacă OUG 14 nu este aprobată în Parlament, OUG 13 își aplică efectele, pentru că trec cele 10 zile! Nu-i mai credem, puterea actuală se agață de orice tertip pentru a scăpa penalii de pedepse! Urâtă și atitudinea parlamentarilor brăileni de la ALDE și PSD, care în timpul discursului președintelui în fața Camerelor reunite ale Parlamentului au părăsit plenul! În felul acesta se fac părtași la acțiunile actualului guvern de a zădărnici lupta împotriva corupției în România! Se vede în acest fel că slujesc doar niște interese de partid și nu interesele cetățenilor care le-au acordat votul! Ne vedem în fața Primăriei începând cu orele 19,00!', se arată în mesaj.

AGERPRES / (AS — autori: Jana Pintili, Dana Malache, Marinela Brumar, Dan Mihăescu, Gabriel Apetrei, Luisiana Bigea, Silvia Marcu, Ecaterina Ignat, editor: Marius Frățilă, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...