Circa 16.000 de militari ruși ar fi murit în războiul din Ucraina, susțin jurnaliști din Federația Rusă

Circa 16.000 de militari ruși ar fi murit în războiul din Ucraina, susțin jurnaliști din Federația Rusă

Peste 16.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei cu un an în urmă, relevă date compilate de jurnalişti independenţi din documente, informaţii apărute în presă şi mărturii ale familiilor celor decedaţi.

Militari ruși pe frontul din Ucraina

Bilanţul întocmit astfel de jurnalişti ai publicaţiei ruse Mediazona şi ai serviciului în limba rusă al postului BBC arată că în perioada scursă de la începutul agresiunii ruse pe 24 februarie 2022 şi până pe 12 februarie 2023 au fost ucişi 15.136 de militari ruşi, scrie Agerpres.

Jurnaliştii care au întocmit acest bilanţ atrag atenţia că el poate fi în realitate mai ridicat, întrucât l-au realizat doar pe baza informaţiilor publice disponibile, precum necrologuri, date oferite de familiile militarilor, ştiri publicate în mass-media locale sau documente ale autorităţilor locale.

Dintre soldaţii al căror deces este confirmat prin aceste date, 1.214 fac parte din contingentul de circa 318.000 de soldaţi mobilizaţi prin decretul emis în septembrie de preşedintele rus Vladimir Putin.

După data de 12 februarie 2023 alţi circa 1.000 de soldaţi ruşi au murit pe front, dintre care circa 200 sunt din contingentul mobilizat, conform datelor preliminare ale aceloraşi surse media, bilanţul documentat al pierderilor umane în rândul armatei ruse de la începutul războiului în Ucraina depăşind aşadar 16.000 de morţi.

Mediazona remarcă şi o creştere a numărului combatanţilor ucişi din rândul unităţii paramilitare ruse Wagner, mulţi dintre ei fiind deţinuţi recrutaţi din închisori. "Până acum două săptămâni cunoşteam numele a 790 de deţinuţi, dar între timp s-a ajuns la 1.310", scrie această publicaţie pe pagina sa web.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu au comunicat până în prezent bilanţuri fiabile cu privire la victimele în propria tabără, fiecare minimalizându-şi propriile pierderi şi exagerându-le pe cele ale adversarului.

În ultimul anunţ public referitor la pierderile sale, publicat în septembrie de Ministerul rus al Apărării, acesta susţinea că până la acea dată pierduse 5.937 de soldaţi pe frontul ucrainean. Nici Ucraina nu prezintă date oficiale despre pierderile sale; preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma, tot în septembrie, că armata ucraineană pierdea atunci aproximativ 50 de soldaţi pe zi, el susţinând în acelaşi timp că armata rusă ar fi pierdut de cinci ori mai mulţi.

Şeful armatei americane, generalul Mark Milley, declara în noiembrie că Rusia pierduse până atunci în Ucraina peste 100.000 de soldaţi, morţi sau răniţi, cu un bilanţ al victimelor probabil similar de partea ucraineană.

Tot în noiembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirma că 100.000 de militari ucraineni au fost ucişi, serviciul său de presă corectându-i apoi declaraţia cu menţiunea că în acest bilanţ ea s-a referit de fapt la numărul morţilor şi al răniţilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /