Circa două mii de persoane au protestat în Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Brașov și Constanța- grupaj

Circa două mii de persoane au protestat în Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Brașov și Constanța- grupaj

Aproximativ două mii de persoane au protestat duminică seara în mai multe municipii din țară împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD, cei mai mulți manifestanți fiind prezenți în Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu.

Protest la Timișoara

* CLUJ

Sute de oameni s-au adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, duminică seara, pentru a protesta împotriva Guvernului și au format, cu ajutorul unor coli albastre și a unor coli cu stele galbene, steagul Uniunii Europene.

Sute de coli de culoare albastră au fost împărțite celor prezenți în piață de către un grup de oameni, manifestanții luând fiecare câte o astfel de foaie și, la semnul unuia dintre organizatori, le-au ridicat cu toții deasupra capului. În același timp, unii dintre protestatari au aprins și ecranele telefoanelor mobile.

În jurul orei 20,00, oamenii au pornit din Piața Unirii într-un marș pe străzile din zona centrală, ocupând uneori și carosabilul, mai ales pe străduțele mai înguste.

Protestatarii au adus cu ei, ca în fiecare seară de la declanșarea protestelor, pancarte cu lozinci sau colaje de fotografii care transmiteau mesaje antiguvernamentale și împotriva liderilor PSD și ALDE.

"Demisia, demisia", "O dorință sinceră, România liberă", "Vrem justiție, nu corupție", au fost câteva dintre mesajele strigate de oameni. De asemenea, unii dintre ei au adus steaguri ale României, ale Uniunii Europene și chiar Steagul Regal pe care le-au fluturat de-a lungul marșului.

Numărul maxim de persoane care au participat la protestul de duminică a fost de circa o mie.

În Cluj-Napoca s-a protestat zilnic de la momentul declanșării manifestațiilor, în seara în care Guvernul a aprobat OUG 13 de modificare a Codurilor penale și au continuat chiar și după aprobarea OUG 14, care anula prima ordonanță.

Protestele cu cea mai numeroasă participare au atins peste 30.000 de manifestanți, în primele zile ale lunii februarie, în timp ce în alte zile numărul protestatarilor abia ajungea la câteva zeci.

* TIMIȘ

Protestele din Timișoara, începute în urmă cu mai bine de o lună împotriva OUG 13, se vor transforma într-o platformă de discuții civice în spațiul deschis din Piața Sfântul Gheorghe din municipiu, unde vor fi dezbătute marile probleme ale corupției, pe teme, în fiecare duminică, de la ora 18,00.

''Este un spațiu care seamănă foarte bine cu un amfiteatru antic în care se dezbăteau problemele cetății, o agora. Prima întâlnire cu cetățenii Timișoarei va fi 'corupția și pădurile', iar de fiecare dată vom discuta și cu specialiști și, dacă vor dori, pot participa la discuții și politicieni. La finele discuțiilor vom avea o sumă de soluții'', au anunțat duminică seara organizatorii protestului din Piața Victoriei.

Aceștia le-au sugerat participanților la miting să se înscrie în diverse ONG-uri, pe lângă agora de duminica viitoare, iar cele circa 400 de persoane prezente au răspuns pozitiv.

Protestul de duminică seara a fost mai liniștit decât cele anterioare în sensul că scandările antiguvernamentale aproape au lipsit, organizatorii manifestației subliniind că protestul trebuie să devină o discuție pentru rezolvarea problemelor societății.

''Este foarte important să continuăm (protestele — n.r.), să facem ateliere de informare, să mergem la sate și să-i informăm despre politică și politicieni. Chiar dacă nu a plecat Grindeanu, noi trebuie să continuăm. Nu ne lăsăm, mergem până la capăt, rezistăm. (...) E timpul ca țara să capete colți și să-i apuce pe oamenii ăștia (guvernanți—n.r.) de unde-i doare cel mai tare, să nu ne mai trateze ca pe niște mase de manevră, așa cum au făcut-o de 27 de ani'', au mai spus organizatorii.

* SIBIU

Peste 400 de oameni au participat, duminică seara, la protestul autorizat care a avut loc în centrul istoric al municipiului Sibiu, potrivit unor estimări oficiale.

Unul dintre protestatari a comercializat mărțișoare cu tricolorul și cu mesajul "Rezist", la prețul de 5 lei bucata.

Organizatorul manifestațiilor de la Sibiu, Doru Apostol, a precizat, pentru AGERPRES, că este posibil să nu mai ceară deocamdată avizul autorităților pentru un viitor protest.

În timpul manifestației, demonstranții și-au exprimat nemulțumirea față de Guvern și au scandat lozinci anti-PSD.

* BRAȘOV

Peste 200 de persoane s-au adunat duminică seara, începând cu ora 19,00, în fața Prefecturii Brașov, într-o "manifestație festivă pentru a sărbători victoria cetățenilor în lupta cu OUG13, considerată de mulți o încercare de legalizare a corupției", potrivit organizatorilor acțiunii de protest.

"Brașovul se alătură marilor orașe din țară care strigă într-un glas 'Victorie!', chiar dacă deocamdată doar o parte dintre revendicările noastre au fost rezolvate, respectiv abrogarea efectivă și fără echivoc a OUG nr.13. Considerăm că atitudinea promptă a cetățenilor din România, alături de cea a unora dintre instituțiile românești și europene, a fost decisivă în obținerea acestui succes, fie el și parțial. Vrem ca această victorie, pe care o considerăm însă parțială, să fie marcată și în Brașov. Românii trebuie să știe că și vocea lor contează și că guvernanții trebuie să țină cont de opinia publică în mod permanent, nu doar o dată la patru ani, cu ocazia alegerilor. Credem că cei care au legiferat, dar și cei care au girat emiterea OUG nr.13, respectiv Guvernul, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, alături de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, trebuie să-și asume responsabilitatea politică pentru gesturile lor și să demisioneze din funcțiile publice pe care le dețin. Ne dorim pentru noi și pentru copiii noștri o Românie unită a cărei dezvoltare să nu mai fie frânată de corupția endemică ce ne-a afectat în ultimii 27 de ani", a spus Codruț Bucur, unul dintre coordonatorii acțiunii de protest.

"Uniți salvăm toată România", "Zi de zi aici vom fi", "Demisia", "Nu mai vrem corupți în conducerea țării", "Demisia Tăriceanu, Dragnea și Grindeanu" au fost câteva dintre lozincile scandate de manifestanți.

După o jumătate de oră de stat în fața Prefecturii, oamenii au plecat în marș pe strada Republicii, în Piața Sfatului. Aici a fost întins tricolorul lung de 12 metri și lat de opt metri, cumpărat din donații făcute de brașoveni, alături de steagul Uniunii Europene, și s-a cântat Imnul Național.

Acțiunea de protest, prima autorizată dintre cele desfășurate până acum începând cu 31 ianuarie, s-a încheiat la ora 21,00, fără incidente.

* CONSTANȚA

Aproximativ 60 de persoane au reluat, duminică seara, manifestația pe platoul din fața clădirii Prefecturii Constanța, mesajele protestatarilor fiind îndreptate atât împotriva Executivului, cât și împotriva liderilor coaliției guvernamentale.

Mobilizați prin anunțuri postate pe o rețea de socializare, cei peste 60 de constănțeni s-au adunat începând cu ora 19.00 pe platoul din fața Prefecturii, reluând mesajele de protest față de lipsa transparenței în actul de guvernare și în deciziile legislative.

Protestatarii au scandat "Eu v-am votat, eu vă dau jos. Demisia!", "Noaptea ca hoții", "Fără grațiere!", "Jos, jos, guvernul mincinos!", "Stop defrișării!", "DNA să vină să vă ia! Demisia", "PSD Ciuma Roșie! Hoții". Unii dintre manifestanți au purtat pancarte pe care se putea citi: "Plecăm odată cu voi" sau "Am alergie la minciună și hoție".

Protestul s-a derulat fără incidente și s-a încheiat în jurul orei 21,00, când demonstranții au părăsit locul adunării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro