Citiți asta! Justiția din România a ajuns târfa lui Dragnea, oameni buni!

Citiți asta! Justiția din România a ajuns târfa lui Dragnea, oameni buni! DNA cere strămutarea procesului privind redeschiderea unei bucăți din dosarul Tel Drum. Judecătoarea de la Tribunalul Teleorman e soţia unui jandarm partener de vânătoare cu Dragnea. Strămutarea a picat la o judecătoare din dosarul Rarinca, în conflict cu DNA, dezvăluie G4Media.ro.

DNA a cerut Curţii de Apel Bucureşti strămutarea cererii aflate pe rolul Tribunalului Teleorman de redeschidere a bucăţii din dosarul Tel Drum privind asocierea cu Euroconstruct, afacerea oamenilor lui Dragnea cu cei ai lui Băsescu-Udrea, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Cererea de strămutare are termen pe 14 august, în vreme ce solicitarea de redeschidere are termen pe 13 august.

Cine e judecătoarea la Teleorman. Potrivit unor surse oficiale de la Tribunalul Teleorman, cererea DNA de redeschidere a picat la judecătoarea Emilia Enescu, fosta preşedintă a Judecătoriei Turnu Măgurele, fieful Tel Drum şi al lui Dragnea jr.

Potrivit Riseproject, Cristian Enescu, soţul judecătoarei, subofiţer la Jandarmeria Teleorman, apare în registrele cu persoanele invitate la partidele de vânătoare ale Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AVPS) Turris Turnu Măgurele, fondată de Liviu Dragnea la sfârșitul anilor ‘90 şi predată apoi lui Petre Pitiș, directorul Tel Drum.

În plus, potrivit presei locale, fratele judecătoarei Enescu ar fi avocatul lui Valentin Dragnea. Avocatul ar fi fost prezent în tribune la meciuri de fotbal, alături de Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD. 

În acest context, pentru că judecătoarea Enescu nu a formulat cerere de abţinere, DNA a cerut Curţii de Apel Bucureşti (CAB) strămutarea procesului de redeschidere de la Tribunalul Teleorman la un alt tribunal din aria CAB.

Cine e judecătoarea de la CAB. Cererea de strămutare a picat însă la judecătoarea Risantea Găgescu.

Judecătoarea Găgescu este cunoscută în sistemul de justiţie ca fiind în conflict cu DNA după ce, în 2015, împreună cu judecătorul Damian Dolache, a achitat-o pe Mariana Rarinca, femeia care a şantajat-o pe Livia Doina Stanciu, fosta şefă a Înaltei Curţi, acum judecător CCR.

DNA a formulat contestaţie în anulare şi, până la urmă, Rarinca a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. Ulterior, judecătoarea Găgescu a fost sancţionată disciplinar de CSM, însă Înalta Curte a anulat sancţiunea.

Cum a ajuns cererea de redeschiderea la Tribunalul Teleorman. Pe 6 iunie, procurorii au cerut Înaltei Curţi redeschiderea acestei părți a dosarului. ICCJ a trimis însă solicitarea DNA la Tribunalul Teleorman, instanța care a mai respins o dată cererea procurorilor de redeschidere.

Instanţa supremă a constatat că nu mai este competentă întrucât Liviu Dragnea nu mai e demnitar. Pe 29 mai s-a publicat în Monitorul Oficial vacantarea funcției de președinte al Camerei Deputaților ca urmare a condamnării și arestării lui Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

DNA a cerut redeschiderea acestei bucăți și anul trecut, dar Tribunalul Teleorman a respins cererea.

Care este miza. Potrivit aceloraşi surse, dacă instanţa nu redeschide bucata de dosar, una dintre acuzațiile de fraudă cu fonduri europene aduse lui Liviu Dragnea ar putea să pice. În dosarul Tel Drum, fostul lider PSD este pus sub acuzare încă din noiembrie 2017 pentru 5 infracțiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene și una de constituire de grup infracțional organizat. Prejudiciul se ridică la 27 de milioane de euro. Dosarul nu a fost nici acum trimis la instanță de procurorii DNA, la aproape doi ani de la deschidere.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul