Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

Eduard Mike, șeful de cabinet al pesedistului Adrian Câciu la Ministerul Finanțelor și Ministerul Fondurilor Europene, a fost plasat în patru consilii de administrație de unde a câștigat mai mulți bani decât președintele Klaus Iohannis, scrie defapt.ro .

Ultima funcție primită este cea de președinte al Consiliului de Administrație al Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), deși Mike nu are legătură cu domeniul. Nu s-a mulțumit doar cu atât: i-a făcut rost de un loc într-un consiliu de administrație și soției sale, Maria Arina Mike, o juristă angajată la Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Tot în Consiliul de Administrație al AACR se regăsește și fermierul Mihai Neacșu, fratele lui Marian Neacșu, actualul Secretar General al Guvernului.

Crescut printre oamenii lui Dragnea

Eduard Mike lucra pe funcția de consilier juridic în anul 2016 la firma 3T Construct SRL din Piatra Neamț, controlată de oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD. De exemplu, în perioada 2010-2014, firma 3T Construct a fost controlată de Petre Pitiș, directorul companiei Tel Drum.

Petre Pitiș și-a cedat părțile sociale Nicoletei Pene, cea care deținea pe atunci funcția de director comercial al Tel Drum. Apoi s-a retras și Nicoleta Pena, după ce societatea a fost suspectată de fraudarea fondurilor europene. În prezent, societatea este deținută de Ana Pop și Gheorghe Viorel Pop.

Căsătorie de succes bugetar

Consilierul juridic de la 3T Construct, Eduard Mike, și-a luat și el tălpășița și, în anul 2016, a ajuns tocmai la Ministerul Agriculturii, pe funcția de consilier personal al unui secretar de stat. Apoi a fost avansat pe funcția de director de cabinet. La finalul anului 2016, a a fost angajat într-una dintre direcțiile de la Ministerul Agriculturii pe funcția de consilier asistent.

Apoi, în octombrie 2017, s-a însurat cu gălățeanca Maria Arina Gîndac. La câteva luni după ce a terminat facultatea de drept la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, tânăra Maria Arina Mike a fost angajată ca jurist la Fondul de Garantare a Creditului Rural, deținut de CEC Bank și statul român prin Ministerul Agriculturii. Între timp, Eduard Mike a fost avansat pe funcția de consilier superior.

Omul lui Câciu, bănet din CA-uri

Eduard Mike a ajuns în anul 2022 de la Agricultură direct pe funcția de șef de cabinet al ministrului Finanțelor, pesedistul Adrian Câciu. La momentul detașării nu făcea parte din nici un consiliu de administrație. Treptat, ministrul Adrian Câciu l-a recomandat pentru mai multe consilii de administrație. De exemplu, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a plasat în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Șeful său, ministrul Adrian Câciu, l-a numit în Consiliul de Administrație al Fondului Român de Contragarantare. Pasionat de tehnică, nu de interceptare, a intrat și în Consiliul de Administrație al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică.

Și, pentru că stătea prost cu timpul, Eduard Mike a decis ca soția sa, Maria Arina Mike, să fie numită în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Imprimeria Națională.

L-a urmat pe Câciu la Proiecte Europene

Între timp, Eduard Mike a renunțat la funcția de consilier superior la Agricultură și s-a făcut expert la ministerul Finanțelor. Din această nouă postură la Finanțe, tot pe filieră PSD, a fost numit în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Autorității Aeronautice Civile Române.

Ulterior, după ce și-a aranjat actele, expertul Eduard Mike a fost detașat pe funcția de director de cabinet al ministrului Adrian Câciu la Ministerul Invesițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În ultima declarație de avere depusă în iulie 2023, Eduard Mike a declarat că a încasat un salariu de 76.029 lei pentru funcția de director de cabinet a ministrului Finanțelor Adrian Câciu. Fondul Român de Garantare i-a plătit 88.820 lei. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere l-a plătit cu 81.552 lei, în timp ce de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică a încasat 9.850 lei.

Soții Mike, fericire financiar-bugetară (sursa: integritate.eu)

Mai bine plătit decât Iohannis sau Ciolacu

În total: 256.251 lei, adică în jur de 52.000 de euro anual. Comparativ, președintele Klaus Iohannis a încasat un salariu anual de aproximativ 182.000 lei, cu aproape 70.000 lei mai puțin decât șeful de cabinet al lui Adrian Câciu. În timp ce premierul Marcel Ciolacu a încasat de la stat în jur de 162.000 lei, cu aproape 94.000 lei mai puțin decât Eduard Mike.

Nici Maria Arina Mike nu s-a lăsat mai prejos. Pentru funcția de consilier juridic la Fondul de Garantare a Creditului Rural a fost plătită cu aproape 35.000 lei, iar pentru funcția de membru în CA al Imprimeriei Naționale a luat peste 47.000 lei.

defapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la Eduard Mike în legătură cu numirile sale în CA-uri, dar s-a lovit de un refuz total.Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

4 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră

5 VIDEO „Asta este, închidem live-ul” / Filmulețul ăsta cu Șoșoacă pusă la punct de carabinieri ar trebui salvat și, când o ia razna, să-i fie arătat