Citiți și voi cât a luat ăsta MITĂ! DNA l-a trimis în judecată!

Citiți și voi cât a luat ăsta MITĂ! DNA l-a trimis în judecată!

Un fost director din Apele Romane a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatia ca a primit mita aproape 9 milioane de lei, plus o masina Volvo si un teren de 8.800 metru patrati, pentru constructia barajului Runcu de pe raul Mara.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

OFIMIAȘ VASILE, la data faptelor director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, pentru comiterea infracţiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată(2 fapte),
- spălare a banilor, în formă continuată,

POPA EUGEN LAUREAN, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată,

CIOCAN IOAN și CIOCAN MARIA ANGELA, administratori ai S.C. River Shore S.R.L., pentru comiterea infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
- spălare a banilor, în formă continuată,

S.C. River Shore S.R.L., pentru comiterea infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată (2 fapte),
- spălare a banilor, în formă continuată,

FEDORCA GHEORGHE, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2011, inculpatul Ofimiaș Vasile, în calitate de director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, în mod repetat, a primit de la doi oameni de afaceri, printre care și inculpatul Popa Eugen Laurean, următoarele:

- suma totală de 6.450.888 lei, prin intermediul societăţii paravan S.C. River Shore S.R.L.,

- un autoturism marca Volvo (în valoare de 43.999 euro),

- un teren în suprafaţă de 8.800 mp. situat în localitatea Budureasa, jud. Bihor, în valoare de 82.000 lei,

- suma de 2.361.314 lei, prin intermediul aceleiași societăţi comerciale.

Foloasele respective au fost primite de inculpatul Ofimiaș Vasile pentru ca, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu:

- să susţină în cadrul comisiei tehnico-economice reactualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii „Acumulare pe râul Mara la Runcu”, județul Maramureș.

- să-l informeze pe inculpatul Popa Eugen Laurean despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea, precum şi să sprijine societatea comercială reprezentată de acesta în obţinerea de contracte de execuţie lucrări, prin încredinţare directă, în contextul eforturilor de înlăturare a efectelor inundaţiilor din anul 2010,

- să supravegheze, să urgenteze şi să avizeze întocmirea documentaţiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanţării lucrărilor de consolidare şi reprofilare a râului Timiş în anul 2010,

- să-l informeze pe reprezentantul unei societăţi comerciale despre nivelul alocărilor financiare şi stadiul în care se află acestea.

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumei de 8.812.202,56 lei remisă cu titlu de mită, S.C. River Shore S.R.L. a emis 12 facturi fiscale care au fost achitate inculpatului Ofimiaș Vasile de oamenii de afaceri, pretinșii beneficiari ai “serviciilor”.

În același context, în perioada 06.06.2011 – 19.12.2014, inculpatul Ofimiaș Vasile a dispus utilizarea sumei totale de 4.153.996,90 lei și 62.000 euro, pentru achiziționarea de case, terenuri, autovehicule și alte bunuri, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii originii lor ilicite,

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?