Cîțu: Deficitul de 4,1% la șase luni este corect; cei de la Eurostat iau informațiile din România

Senatorul PNL Florin Cîțu, vicepreședintele Comisiei pentru buget-finanțe, a declarat joi că deficitul bugetar de 4,1% la șase luni este corect, iar faptul că guvernanții știau de acesta este demonstrat de rectificarea bugetară.

 "Trebuie să înțelegem toți că cei de la Eurostat iau informațiile din România. Deci 4,1% este corect. Faptul că știau de acest deficit este demonstrat de rectificarea bugetară. După ce au știut că acest deficit s-a dus la 4,1% au tăiat 10,6 miliarde de lei de la investiții. Nu cred că ajung, urmează o a doua rectificare pentru a se încadra poate în acel 3% pe cash, ceea ce înseamnă pe ESA, pentru că acel deficit este pe ESA, 3,2 — 3,3%. Deci nu cred că pe ESA vom fi sub 3%. Și ESA este ceea ce contează pentru Comisia Europeană", a precizat Cîțu, după o întâlnire la Parlament cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene și pentru buget, finanțe, bănci.

Referitor la evoluția deficitului bugetar, Cîțu a precizat că la nouă luni acesta este de 0,81%, ceea ce înseamnă "dublu" față de anul trecut.

"În condițiile în care ai tăiat investițiile cu 10 miliarde, ai introdus taxe noi, ai o creștere economică mai mare cu două puncte procentuale față de anul trecut, este clar că situația se deteriorează rapid. Și asta îți arată acel deficit la șase luni, la 4,1%, o situație care se deteriorează rapid. Și ca o comparație, anul trecut aveai un deficit de 0,49 și ai terminat cu un deficit pe ESA de 3,1. Acum suntem la 0,81 și cheltuielile sunt mult mai mari ca anul trecut. Deci trebuie să taie mult mai mult din investiții sau de unde or mai tăia ei, pentru a se putea încadra într-un deficit similar cu cel de anul trecut. Dar șansele sunt foarte mici", a afirmat senatorul liberal.

Cât privește impozitul pe venit, Cîțu a susținut că guvernanții "nu au avut niciodată intenția" să reducă impozitul pe venit la 10%.

"Celor de la Comisia Europeană li s-a comunicat un impozit pe venit de 12% și reducerea contribuției la 36% și nu la 35% cum ne spusese nouă. Asta înseamnă că transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, chiar și pentru cei care sunt acum în sectorul bugetar, unde le-au crescut veniturile cu 22,75%, chiar și pentru aceia va însemna o scădere a salariului net, pentru că acele calcule erau făcute când rămânea venitul constant cu 35% la contribuții și 10% acum este clar că le mănâncă mai mult din net", a afirmat senatorul.

În Marea Britanie și România, deficitul guvernamental a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În Uniunea Europeană și în zona euro, deficitul guvernamental a urcat cu 0,2 puncte procentuale, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni.

Deficitul guvernamental al României a urcat de la 3,6% din PIB în primul trimestru din acest an, la 4,1% în perioada aprilie-iunie 2017, în timp ce în Marea Britanie deficitul a urcat de la 1,1% la 3,4%. Totuși, România are cel mai ridicat nivel al deficitului din UE (unde acest indicator s-a situat la 1,3% în trimestrul doi din 2017).

AGERPRES 

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

4 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

5 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!