Cîţu: Nu mai este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale, le revin 100% din veniturile pe care le încasează

Cîţu: Nu mai este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale, le revin 100% din veniturile pe care le încasează

Premierul Florin Cîţu a declarat că anul acesta nu mai este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale de la bugetul de stat, având în vedere că autorităţilor locale le revin 100% din veniturile pe care le încasează din taxe şi impozite, adăugând că, în plus, vor fi acoperite prin bugetul de stat 90% din indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora şi 100% bursa minimă pentru elevi.

"Trebuie să citim bugetul de anul acesta, faţă de condiţiile de anul trecut. (...). În primul rând, bugetelor le revin 100% din veniturile pe care le încasează, deci aici nu este nicio problemă. Anul acesta estimăm că vor încasa 2 miliarde de lei. Anul trecut, bineînţeles că au primit mai mulţi bani, pentru că ştiam, prin reechilibrare, că nu vor încasa aceşti bani. Deci, noi am luat decizii, măsuri fiscale, prin care am amânat aceste încasări şi am compensat prin redistribuiri, reechilibrare de la bugetul de stat. Nu mai este nevoie anul acesta", a declarat Florin Cîţu, luni, înainte de şedinţa Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal, întrebat despre faptul că "bugetul autorităţilor locale este mai mic faţă de anul trecut".

Premierul a adăugat că, mai mult, anul acesta vor fi susţinute de la buget "toate cheltuielile", respectiv "90% pentru centre, pentru persoane cu handicap şi pentru însoţitori, 90% de la bugetul de stat".

"Deci, aceşti bani se duc acolo. În plus, susţinem 100% bursa minimă pentru elevi de 100 de lei, de la bugetul de stat", a precizat Cîţu.

Şeful Executivului a subliniat, faţă de cele arătate, că este iarăşi "un fake news să spui că bugetul este mai mic, doar pentru faptul că primesc mai mulţi bani din taxe şi impozite şi atunci nu mai este nevoie să aloci de la buget".

"Repet, aceste lucruri apar în spaţiul public pentru că avem foarte mulţi oameni care nu înţeleg şi nu ştiu cum să citească un buget şi apoi aruncă aceste informaţii în spaţiul public", a completat Cîţu.

Întrebat dacă taxele şi impozitele la nivel local ar trebui să crească, el a precizat: "Nu, nu a spus nimeni aşa ceva. Doar încasările vor fi, pentru că anul trecut au fost măsuri fiscale luate prin care noi am amânat încasarea, ca să îi ajutăm pe cetăţeni, anul acesta se vor încasa banii".

"Deci este simplu: banii nu mai vin de la buget, vin din taxe şi impozite", a conchis Cîţu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria