Ciucă, apel pentru izolarea formațiunilor extremiste: Își asumă în mod viclean, sub haina unui fals patriotism, o ideologie radicală și xenofobă

Ciucă, apel pentru izolarea formațiunilor extremiste: Își asumă în mod viclean, sub haina unui fals patriotism, o ideologie radicală și xenofobă

Președintele Senatului României și șeful PNL, Nicolae Ciucă, a lansat în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, de la Templul Coral din Bucureşti, un apel pentru izolarea formațiunilor extremiste, despre ale căror lideri afirmă că încearcă să pună problemele cu care ne confruntăm pe seama Uniunii Europene sau a migranților. 

FOTO Inquam Photos

„Ceremonia de astăzi este un omagiu adus tuturor victimelor Holocaustului, dar și o invitație la reflecție asupra trecutului nostru și la asumarea lui. Holocaustul este o pagină neagră a istoriei noastre, care a pus în aplicare o ideologie monstruoasă – exterminarea a milioane de oameni pe baza apartenenței la o etnie. Este important ca noi, cei de astăzi, să nu uităm niciodată această pagină de istorie și să nu-i repetăm vreodată greșelile. De aceea, educația și conștientizarea fenomenului Holocaustului trebuie să fie priorități pentru noi toți”, a spus șeful PNL”, arătând că în ultimii ani, România a luat mai multe măsuri privind educația și cercetarea Holocaustului, dar și pentru combatere a antisemitismului.

Totodată, Nicolae Ciucă a asubliniat că „România promovează activ valorile democrației și statului de drept, drepturile și libertățile fundamentale, combaterea și prevenirea antisemitismului, xenofobiei, rasismului”, afirmând că „bătălia pentru aceste valori și pentru apărarea toleranței din societatea noastră trebuie să continue, pentru a ne feri de eventualele derapaje anti-democratice”.

„Acest lucru este extrem de actual în contextul pe care îl traversăm, marcat de ascensiunea unei retorici a urii și a violenței în societățile europene, inclusiv a antisemitismului. Vedem cum tot mai multe formațiuni își asumă în mod viclean, sub haina unui fals patriotism, o ideologie radicală și xenofobă, prin care urmăresc să elimine ordinea democratică și libertatea în societățile europene. Aceste formațiuni politice se ascund în spatele unor propuneri și discursuri populiste, fals patriotice, pentru a promova o agendă de excludere a unor grupuri de cetățeni din rândul societății. Și asistăm la tot mai multe situații în care lideri politici extremiști încearcă să pună problemele reale cu care ne confruntăm pe seama străinilor, prin acest termen înțelegând: migranții, alte etnii și chiar Uniunea Europeană”, a mai arătat Ciucă.

Șeful PNL a subliniat că „România nu este ferită de această ascensiune a extremismului, care pune în pericol democrația și dezvoltarea noastră ca stat.

„Avem, așadar, obligația să ne opunem și să oprim, împreună, acest val al răului care amenință țara noastră. Partidul pe care am onoarea să-l conduc este determinat să fie în prima linie a bătăliei cu forțele politice extremiste care încearcă să ne scoată din Uniunea Europeană și din NATO si să submineze democrația din țara noastră. De aceea, apelul meu se îndreaptă către întreaga societate de a fi parte a efortului prin care să izolăm și să trimitem formațiunile extremiste la periferia scenei politice”, a mai traansmis liderul PNL.

Nicolae Ciucă a arătat totodată că, în opinia sa, „doar împreună putem promova acele valori ale bunei înțelegeri și ale unei Românii unite în jurul valorilor democrației și ale drepturilor egale pentru toți cetățenii”, iar „pentru acest lucru va trebui să învățăm mereu din lecțiile trecutului. De aceea, recursul la istorie și înțelegerea exactă a rădăcinilor care au dus la producerea unor tragedii, precum Holocaustul, trebuie să rămână demersuri mereu vii și autentice”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?