Ciucă, așteptat să-și dea demisia astăzi. Care sunt ultimele calcule din Coaliție SURSE

Ciucă, așteptat să-și dea demisia astăzi. Care sunt ultimele calcule din Coaliție SURSE

Premierul României e așteptat să-și depună mandatul luni, la Palatul Cotroceni, susțin surse liberale. Odată cu acest gest, poate începe procesul pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Între timp, partidele Coaliției nu se înțeleg pe ministere, iar UDMR e cu un pas în afara guvernării.

Ciucă își va depune mandatul de la cel de la care l-a luat, Iohannis FOTO Mediafax

Surse din PNL au precizat că Nicolae Ciucă ar intenționa să meargă personal să-și depună mandatul de premier la Palatul Cotroceni, unde o să aibă o discuție și cu Klaus Iohannis. Atât în rândul PNl, cât mai ales în interiorul PSD, nu sunt așteptate eventuale surprize, după ce Coaliția a mai amânat o dată schimbarea premierilor, la finalul lunii mai.

În urma demisiei sale, șeful statului va putea să cheme la consultări partidele parlamentare. Singurul numitor comun din Coaliție este faptul că PSD decide premierul, iar acesta e Marcel Ciolacu.

Însă sunt numeroase incertitudini. În primul rând, UDMR nu vrea să cedeze Dezvoltarea, unul din ministerele pe care le au acum. Așa că, în cazul în care nu va primi ceea ce va dori, nu se știe dacă va mai vota învestirea Guvernului Ciolacu. Acesta e un prim semn de întrebare privind trănicia Coaliției.

PSD vrea ministere grele, PNL la fel

Social-democrații, acum având și un premier, vor ministere cu impact electoral, care să fie în atenția publică. Primul obiectiv este menținerea Transporturilor, care conform protocolului de colaborare ar trebui să treacă la PNL. Dacă nu obțin Transporturile, ceea ce surse din PSD susțin că e greu de crezut că s-ar întâmpla, atunci vor Dezvoltarea. În cazul în care rămân Transporturile la ei, dar și MIPE, la PNL ar merge Dezvoltarea și Mediul. Atât Dezvoltarea, cât și Mediul sunt la UDMR în prezent .

Oferta lui Ciolacu pentru UDMR a fost reprezentată de ministerele Energiei și Sănătății sau Energia și încă un portofoliu. Aceste două portofolii nu sunt însă de prim rang, cum e Dezvoltarea, minister de unde pleacă banii în teritoriu, care a fost condus într-un mod echilibrat de Cseke Attila, aspect remarcat de-a lungul timpului și de Ciolacu.

Lupte sunt duse și pentru ministere mai mici. De exemplu, PNL și PSD ar urma să facă rocada în ceea ce privește Cultura și Digitalizarea. Adică să vină Cultura la PNL, iar Digitalizarea să ajungă la PSD. Surse din PNL au precizat că pentru Cutură, la cum stau în prezent lucrurile, favorită ar fi Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii și vicepreședintă a formațiunii. Turcan reprezintă una din filialele de top ale partidului.

Și pentru Mediu se dau lupte grele în spatele ușilor închise, fiind doi pretendenți: Mircea Fechet (PNL Bacău) și George Stângă (PNL Galați). În cazul Dezvoltării, mai întâi sunt așteptate negocierile finale pe ministere, apoi partidul va decide la cine să meargă, fiind un minister-cheie.

Ședință a conducerii liberale marți, de la 16.00

Biroul Permanent Național al PNL urmează să se întrunească marți, de la 16.00, la Palatul Parlamentului, pentru a decide validarea oamenilor pentru portofoliile din Guvernul Ciolacu.

Și în PSD urmează să mai fie discuții referitoare la funcții, însă pentru moment în format informal, dar probabil mâine ar urma și o ședință formală, pentru validarea echipei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?