Ciucă: Cercetarea, inovarea şi digitalizarea, principalele instrumente ale creșterii economice asumate

Ciucă: Cercetarea, inovarea şi digitalizarea, principalele instrumente ale creșterii economice asumate

Cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele instrumente ale modelului de creştere economică a României asumat de Guvern, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a participat, miercuri, la Palatul Victoria, la evenimentul de lansare a Conferinţei "Smart diaspora - în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat" organizat de Alianţa Timişoara Universitară.

„Am înţeles cât de important este acest eveniment şi demersul în sine, iar reluarea lui se încadrează, practic, în tot ceea ce înseamnă ansamblul măsurilor guvernamentale privind relansarea cercetării, inovării în România. (...) Prin acţiunile noastre guvernamentale am iniţiat o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării economiei. Un drum ferm, asumat la nivel guvernamental prin reformele şi investiţiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine şi vor transforma ţara noastră în locul unde să îşi dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate ", a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că în Diaspora sunt peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, fie angajaţi, fie derulând propriile lor afaceri.

„Ei sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviinţă", a declarat Ciucă.

Premierul a evidenţiat faptul că dinamica investiţiilor derulate în ţara noastră arată că economia românească priveşte spre viitor.

„Raliem programele noastre guvernamentale acestei tendinţe aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România este parte prin proiectele, reformele şi investiţiile asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi, desigur, prin programul de guvernare", a declarat Ciucă.

El a punctat că procesul de transformare digitală şi adoptarea noilor tehnologii oferă şansa României să recupereze decalajele faţă de ţările UE care au înţeles mai devreme rolul inovaţiei în modernizarea serviciilor publice.

„Faptul că economia românească este un pas în faţa administraţiei trebuie să fie un imbold care să ne determine să accelerăm lucrurile la nivel guvernamental. Pentru serviciile publice digitale, Ministerul Digitalizării (...) lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect care va schimba complet serviciile publice din România şi care este asumat în toată amploarea sa la nivelul Guvernului", a adăugat Ciucă.

Acesta a reamintit şi faptul că la nivelul ministerului Cercetării au fost lansate sau se află în pregătire o serie de proiecte care vizează creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii şi consolidarea pieţei interne cu întreprinderi mai puternice.

„Susţinerea centrelor de competenţă, sprijinul acordat cercetătorilor români se adresează atât celor din ţară dar şi celor din comunităţile din diaspora Am lansat un apel de proiect în valoare de 168 de milioane de lei pentru atragerea elitei specializate din străinătate, în activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare. Este o iniţiativă cu beneficiu dublu. În jurul cercetătorilor români din diaspora se vor dezvolta grupuri de excelenţă în cercetarea ştiinţifică de vârf, la care se adaugă atingerea obiectivelor din Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă", a spus Ciucă.

El a subliniat şi faptul că românii din afara graniţelor au nevoie de oportunităţi şi programe reale pentru a începe o afacere şi pentru a-şi valorifica expertiza în România, iar includerea unei componente distincte pentru diaspora în ediţia din acest an a programului Start-up Nation, cu un buget de 40 milioane de euro, reprezintă o astfel de oportunitate.

Nu în ultimul rând, acesta a reliefat nevoia unei mai bune colaborări între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor, dar şi de o viziune coerentă şi pe termen lung.

„Noua strategie pentru românii din diaspora, document aflat în lucruri la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, va articula şi integra programele, politicile şi măsurile la nivelul instituţiilor statului român. Voi solicita ca în acest document să fie inclus ca punct distinct un mecanism de creare a unor punţi de comunicare permanentă cu comunităţile de români din afara graniţelor. (...) Românii, indiferent de unde au ales să trăiască şi să muncească, trebuie ajutaţi să cunoască evoluţia socială şi economică ţării, iar implicarea lor în colaborarea cu comunităţile academice ştiinţifice şi din orice alt sector din România, în dezbaterile pe marile teme sociale, va aduce plus valoare proiectelor noastre şi un binevenit transfer de încredere", a mai declarat Ciucă.

La eveniment, alături de premier, au mai participat, între alţii, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, consilierul prezidenţial Diana Păun şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”