Ciucă: Cooperarea economică la Marea Neagră a fost grav afectată de invadarea Ucrainei de către Rusia

Ciucă: Cooperarea economică la Marea Neagră a fost grav afectată de invadarea Ucrainei de către Rusia

Președintele Senatului s-a întâlnit cu secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, ocazie cu care a apreciat că asigurarea unei perspective europene pentru Moldova, Ucraina și Georgia va consolida cooperarea economică din jurul Mării Negre.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului FOTO: GOV

„Cooperarea economică la Marea Neagră a fost grav afectată de invadarea Ucrainei de către Rusia, iar continuarea colaborării dintre statele riverane trebuie să se deruleze pe aceste noi coordonate geopolitice. Aceasta a fost concluzia întâlnirii pe care am avut-o cu domnul Asaf Hajiyev, secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre”, a transmis Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.

Președintele Senatului a punctat că „nicio discuție despre regiunea Mării Negre nu mai poate ocoli războiul din țara vecină”. Totodată, Ciucă a subliniat că România se află într-o situație geografică aparte, fiind țara membră UE și NATO care are graniță, atât terestră, cât și maritimă cu Ucraina: „Tocmai de aceea, țara noastră continuă să ofere Ucrainei un ajutor consistent. De la începutul războiului și până acum, peste 22 milioane tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul românesc în drumul spre țările importatoare”.

„România apreciază faptul că asigurarea unei perspective europene pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia va consolida cooperarea economică din jurul Mării Negre. Dincolo de aceste aspecte de ordin juridic, este nevoie de îmbunătățirea infrastructurii de transport din statele riverane, pentru a putea crește rapiditatea schimburilor și competitivitatea companiilor din regiune”, a apreciat Nicolae Ciucă.

Potrivit președintelui Senatului, alte subiecte discutate cu secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre au vizat reușitele adunării parlamentare din ultimii 30 de ani: „Cu această ocazie, secretarul general al Adunării mi-a înmânat medalia de onoare dedicată acestei aniversări, pe care am acceptat-o în numele Senatului României”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?