Ciucă dă asigurări că sunt bani pentru pensii: Nu există nici cea mai mică urmă de îndoială

Ciucă dă asigurări că sunt bani pentru pensii: Nu există nici cea mai mică urmă de îndoială

Premierul României a declarat, miercuri, în ședința de Guvern, că există fonduri suficiente pentru plata la timp a pensiilor şi a ajutoarelor, la scurt timp după unele critici din partea PSD.

Premierul României, Nicolae Ciucă, susține că nu sunt probleme FOTO gov.ro

Am văzut ştiri că nu ar exista bani pentru plata la timp a drepturilor care se cuvin cetăţenilor. Nu există nici cea mai mică urmă de îndoială legată de acest aspect. Există finanţare, există măsuri luate la nivelul ministerelor, atât la Ministerul de Finanţe, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru ajutoarele pe care le asigurăm din fondurile europene şi, desigur, la Ministerul Muncii pentru plata pensiilor şi ajutoarelor pentru fermieri. Nu trebuie să avem niciun fel de temere în acest sens şi rolul nostru este să comunicăm în continuare deschis şi să ne asigurăm cetăţenii că sunt informaţi şi că au toate datele în conformitate cu realitatea şi să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut, pentru că există potenţial”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a amintit că, anul trecut, România a reuşit să absoarbă 11,3 miliarde de euro din fondurile europene, nivel care va fi atins, cel mai probabil, şi de investiţiile străine directe.

Nicolae Ciucă a vorbit şi de asigurarea continuităţii politice la nivelul coaliţiei de guvernare. „Este o punte de legătură şi continuitate sub toate aspectele, atât sub aspectele politice, ale asigurării stabilităţii politice, cât şi cele ale activităţii guvernamentale. Avem proiecte foarte bine conturate şi care sunt agreate la nivelul coaliţiei şi, desigur, cu partenerii noştri din UE şi cu care avem parteneriate strategice”, a declară premierul.

Critici ale PSD

PSD a anunțat că miniștrii social-democrați și-au îndeplinit toate sarcinile privind veniturile acordate diferitor categorii, în timp ce unele ministere PNL bat pasul pe loc.

Referitor la discuțiile din spațiul public privind termenele la care se acordă ajutoarele pentru pensionarii cu pensii mici, sprijinul pentru energie și voucherele pentru alimente, PSD precizează că miniștrii social-democrați care au responsabilități în această privință au luat deja toate măsurile pentru ca beneficiarii să primească banii la timp, conform legii.  Astfel, ministrul Muncii, Marius Budăi, a pregătit prima tranșă a ajutoarelor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei, care se va acorda odată cu pensia din luna ianuarie, așa cum s-a prevăzut în OUG 168/2002. Cupoanele de pensie, care conțin inclusiv această primă tranșă, au fost tipărite încă din luna decembrie 2022”, se arată într-un comunicat al PSD. 

În ceea ce privește ajutoarele pentru energie, Ministerul Finanțelor a prevăzut banii necesari în bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar Ministerul Muncii a pregătit lista de beneficiari pe care o poate pune la dispoziția MIPE. Conform OUG 166/2022, MIPE este responsabil cu emiterea cardurilor și cu distribuția acestora către cei în drept, astfel încât plățile să fie făcute conform prevederilor legale, respectiv în lunile februarie și septembrie 2023”, completează social-democrații.

MIPE să facă plățile

PSD susține că acum e responsabilitatea MIPE să facă plățile. „În cazul voucherelor pentru alimente, cardurile au fost deja distribuite, urmând ca MIPE să facă plățile conform termenelor prevăzute de lege. Ca atare, PSD face un apel către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să dispună măsurile necesare astfel încât banii să ajungă la timp la beneficiari. În acest sens, MIPE se poate baza pe sprijinul și colaborarea deschisă din partea miniștrilor social-democrați”, mai arată social-democrații. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?