Ciucă, despre canalul Bîstroe: „Există informaţii că s-a dragat mai mult decât s-a convenit”

Ciucă, despre canalul Bîstroe: „Există informaţii că s-a dragat mai mult decât s-a convenit”

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că în cazul canalului Bâstroe ''există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat'', dar că "nu este firesc ca un astfel de subiect să fie preluat şi speculat politic".

Nicolae Ciucă, premierul României

"Am autorizat ca în perioada imediat următoare să aibă loc întâlniri bilaterale ca să putem să avem deschis şi onest pe masă toate datele şi informaţiile şi de-o parte şi de cealaltă şi să identificăm soluţiile în plan bilateral. A fost semnalată şi Comisia Europeană, astfel încât împreună să putem să identificăm şi ceea ce s-a întâmplat şi măsurile care trebuie luate astfel încât să protejăm Delta Dunării, un patrimoniu natural nu doar al României, ci un patrimoniu mondial, european. Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat, şi anume 3,5 metri adâncime. Anul trecut, ţinând cont de nevoia de export de grâne din Ucraina, s-a cerut un acord pentru a putea să se dragheze în zona localităţii, a portului Ismail, ceea ce s-a şi aprobat şi navele de dragare, în obişnuinţa prezenţei lor pe canalul Bâstroe şi pe braţul Chilia, de regulă execută lucrări de întreţinere. Acum, pentru a putea să clarificăm, este nevoie de datele oficiale de la fiecare instituţie. Am putut să vedem că există evidenţe clare că adâncimea este mai mare de 3,5 metri, ceea ce trebuie clarificat", a spus Ciucă într-un interviu la Antena3 CNN.

Întrebat ce măsură va fi luată dacă s-a dragat mai mult, el a răspuns că "sunt aspecte care se rezolvă în cadrul forumurilor internaţionale care se ocupă nemijlocit de soluţionarea acestor încălcări ale tratatelor internaţionale la care atât România, cât şi Ucraina sunt parte".

"Există soluţia tehnică pentru acest aspect. (...) În momentul de faţă nu cred că este firesc ca un astfel de subiect să fie preluat şi speculat politic şi în continuare există această asumare şi angajament pentru a acorda sprijinul necesar Ucrainei, poporului ucrainean. E clar că trebuie să protejăm acest patrimoniu natural al României şi al lumii", a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...