Ciucă: Dezbaterile pe legile educației continuă

Ciucă: Dezbaterile pe legile educației continuă

„În momentul în care a fost publicat în transparenţă pachetul de legi, s-a demarat un întreg ansamblu de dezbateri”, a spus premierul, precizând că dezbaterile pe proiectele de lege „nu s-au oprit”.

premierul a subliniat că dezbaterile pe legile educației continuă FOTO Arhivă

Șeful Guvernului a explicat că au fost lăsate, în continuare, „la liber toată această analiză şi procesul de dezbatere până în momentul în care ele vor intra pe masa Guvernului spre aprobare”.

În ceea ce privește criticile aduse noilor proiecte de lege, premierul a precizat că ministerul Educație are în proces completarea proiectelor. „Se lucrează, ştiu, foarte intens la nivelul Ministerului Educaţiei pentru asumarea şi introducerea în conţinutul legilor a propunerilor care au venit în urma dezbaterilor”, a mai spus Ciucă.

„Totodată, după ce au fost aprobate de către Guvern şi înaintate la Parlament, legile vor intra în procesul de analiză şi dezbatere parlamentară, aşa cum este firesc după procedură pentru fiecare proiect de lege. Ca atare, până în momentul în care vor fi aprobate şi promulgate, dezbaterile continuă şi încurajez pe toată lumea să participe la această dezbatere pentru că aici nu discutăm despre un proiect de legi care să aibă o perioadă de aplicare doar pe termen scurt, cu un obiectiv foarte bine ţintit”, a mai susținut premierul.

„Pachetul de legi va produce efecte pe termen lung”

Șeful Executivului a explicat că „este vorba despre un pachet de legi care vor produce efecte pe termen lung şi vor produce efecte nu oricui, ci generaţiilor viitoare şi avem nevoie de educaţie”.

„Avem nevoie de educaţie, de sănătate şi o economie sănătoasă. Dacă toate aceste elemente sunt funcţionale, atunci putem să trecem mai uşor prin orice criză”, a mai declarat Nicolae Ciucă, luni, după festivitatea de deschidere a noului an şcolar.

Legile educației, dur criticate în spațiul public

Printr-o petiție, peste 22.000 de oameni i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să îl demită pe ministrul Educației și să retragă contestatele proiecte ale legii Educației.

Încă de la publicarea în transparență decizională, proiectele de lege ale Educației au iscat un scandal.

După ce 100 de intelectuali i-au cerut ministrului Educației, printr-o scrisoare deschisă, modificarea radicală a proiectelor și prelungirea perioadei de dezbatere publică, o petiție pentru demiterea ministrului Cîmpeanu a strâns în mediul online peste 22.000 de semnături.

Critici din interiorul Coaliției

Deputatul PSD, Gheorghe Simon, a criticat legea educației a ministrului Câmpeanu, susținând că prin intermediul acesteia se aruncă în derizoriu sistemul de învățământ din România.

„Obiectivul PSD rămâne acela de a elimina discriminările și inechitățile, și de a asigura fiecărui elev din România accesul egal la educație, iar pentru asta vom pune accentul pe sprijinirea elevilor din familiile sărace. România Educată a lui Iohannis se trasnformă în fiecare zi într-o Românie a discriminării și nu putem asista nepăsători la acest fenomen”, a transmis Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Șeful ACOR, Emil Drăghici, a declarat pentru „Adevărul” că noile legi nu respectă Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, acuzând o „catastrofă” în învățământ și un „dezinteres” al ministrului.

Drăghici a mai avertizat și că în cazul poziției de directori administrativi în școli, nou înființate prin noile legi, „există riscuri mari” ca școlile mici să nu își permită finanțarea posturilor. În același timp, primarul din Buzău, Constantin Toma, a explicat pentru „Adevărul” că peste 17.000 de posturi ar urma să fie create „artificial”, acuzând „ruperea” relației dintre școală și primărie, în ciuda faptului că aproape toate cheltuielile rămân pe nota de plată a bugetul local.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...