Ciucă, discuție cu omologul bulgar: Premierii au reconfirmat interesul de aderare la Schengen în acest an

Ciucă, discuție cu omologul bulgar: Premierii au reconfirmat interesul de aderare la Schengen în acest an

Premierul României a avut o convorbire în format cu videoconferință cu omologul bulgar, Galab Donev. Cei doi oficiali au decis menținerea bunei cooperări și coordonări în plan bilateral și european în vederea aderării în cursul acestui an la spațiul Schengen.

Nicolae Ciucă, videoconferință cu premierul Republicii Bulgaria FOTO: GOV.ro

„Premierii Ciucă și Donev au reconfirmat interesul comun al României și Bulgariei de a adera la Spațiul Schengen în cursul acestui an, apreciind importanța menținerii bunei cooperări și coordonări în plan bilateral și european. În acest context, a fost subliniată necesitatea de a sprijini soluții europene pentru continuarea combaterii migrației ilegale și protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Discuțiile dintre cei doi șefi de executiv s-au axat pe avansarea proiectelor de conectivitate, confirmate în întâlnirile precedente la nivelul Guvernelor de la București și Sofia.

„Cei doi șefi de Guvern au confirmat interesul pentru avansarea pașilor concreți în vederea asigurării navigabilității permanente pe Dunăre și construirea unui pod nou în zona Giurgiu-Ruse, acestea fiind proiecte complementare, în concordanță cu interesele ambelor state, ale întregii regiuni și ale UE în ansamblu”, indică sursa citată.

Premierul Nicolae Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare aprobării și implementării proiectului european „Fast Danube”, care, prin dragarea Dunării, va asigura condițiile propice de navigație indiferent de sezon.

De asemenea, cei doi oficiali au stabilit continuarea discuțiile asupra dezvoltării de proiecte comune în domeniul energiei regenerabile.

Presa bulgară, despre strategia României de aderare la Schengen

Un articol din presa bulgară realatează demersurile făcute de România și Bulgaria în ultimii ani pentru aderarea la Schengen, condamnând autoritățile din țara vecină privind lupta împotriva corupției și arată totodată că țara noastră a făcut pași importanți, susținând că luna octombrie ar putea fi un termen realist pentru aderarea României.

România aproape că a scăpat din tandemul cu aceasta pe drumul spre zona Schengen. Dintre cele două obstacole care ne țin în afara zonei, ea a depășit unul, dar puțini din țara noastră au observat ce s-a întâmplat. Bariera olandeză a căzut pentru București și a rămas doar cea austriacă. Succesul României se datorează atât strategiei sale de lungă durată de a se distanța de Bulgaria în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor Schengen, cât și unei mișcări diplomatice istețe din ultimele zile”, relatează presa bulgară.

Articolul relatează astfel că, în ciuda nedreptății, autoritățile din România au conștientizat că țara nu poate intra în spațiul de liberă circulație european „cu eticheta uneia dintre cele mai corupte țări din Uniune” și „s-a apucat să facă curat”, fiind condamnați la închisoare oficialide rang înalt corupți, timp în care, Bulgaria nu a reușit să raporteze la Bruxelles nici măcar un singur nume din Putere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă