Ciucă: Dorim să dotăm Armata cu toate capabilităţile moderne de care are nevoie pentru a apăra ţara

Ciucă: Dorim să dotăm Armata cu toate capabilităţile moderne de care are nevoie pentru a apăra ţara

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat dorința Guvernului pentru dotarea Armatei Române, arătând că doar o armată puternică garantează protejarea statului și societății. Totodată, Ciucă a arătat că protecția țării depinde de stabilitatea internă.  

FOTO Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent luni, la Focșani, la manifestările dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor”, unde a declarat că „este cel mai potrivit loc şi cel mai bun moment să ne aducem aminte de eroii noştri din războaiele balcanice, din Primul Război Mondial, de la Mărăşti, Oituz şi de pe frontul din Ungaria, precum şi din al Doilea Război Mondial”, arătând că Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” a fost dislocată pentru a executa misiuni în Angola, Kosovo, Afganistan şi Irak şi „este oricând gata să apere ţara sau să participe în misiuni alături de aliaţi”.

Arătând că România a decis să crească nivelul cheluielilor alocate pentru apărare la 2,5% din PIB, premierul Nicolae Ciucă a subliniat implicarea Guvernului privind dotarea și modernizarea Armatei. „Dorim să dotăm Armata română cu toate capabilităţile moderne de care are nevoie pentru a putea să apere ţara. Dorim să întărim atractivitatea profesiei militare şi să-i asigurăm pe toţi cei care vor depune jurământul militar de respectarea demnităţii şi a sacrificiului lor. Totodată, investim în învăţământul militar, în cercetare şi noile tehnologii necesare bunei funcţionări a întregului complex militar. Vă garantez că investiţiile în dezvoltarea capabilităţilor militare vor continua şi în viitor. Doar o armată puternică este garanţia că un stat şi o societate sunt protejate şi cetăţenii se pot bucura în pace de drepturile şi libertăţilor lor”, a mai spus Nicolae Ciucă.  

Totodată, șeful Guvernului a arătat că „militarii români de astăzi sunt bine pregătiţi şi au determinarea să îşi rişte viaţa în teatrele de operaţiuni, oriunde este nevoie de ei şi pentru îndeplinirea obiectivelor militare şi politice ale României. Sacrificiul pentru ţară este o virtute, care trebuie onorată şi căreia trebuie să i se recunoască adevărata valoare. Noi beneficiem de acest sacrificiu al înaintaşilor noştri, dar şi al celor care acum îmbrăţişează cariera militară. Lor trebuie să le transmitem astăzi recunoştinţa, respectul şi încrederea noastră, a tuturor”.

Șeful Guvernului Român a amintit însă și de perioada marcata de războiul purtat de Rusia în Ucraina, pe care o trăim, susținând că protejarea României depinde de stabilitatea politică, militară, economică și socială pe care o are. 

„Trăim vremuri tulburi, trăim într-o lume instabilă, în care războiul a revenit în prim-plan ca instrument pentru revizuirea graniţelor unui stat suveran. Războiul nedrept nu va avea niciodată sorţi de izbândă. Deşi prezent mereu în istorie sub diverse forme, răul nu a triumfat niciodată definitiv. Ca stat membru al UE şi NATO, suntem de partea bună a istoriei şi depinde numai de noi dacă suntem capabili să păstrăm nivelul necesar de stabilitate militară, politică, economică şi socială pentru ţara noastră. Doar această stabilitate a ţării ne poate întări şi ne poate proteja de toate tentativele de destabilizare a parcursului european al României. Pentru a păstra această stabilitate şi acest parcurs european avem nevoie mai mult ca oricând de înţelepciune şi determinare în acţiunile noastre, dar şi de încrederea cetăţenilor în instituţiile statului”, a mai arătat Ciucă.

Premierul a continuat arătând că „în vecinătate se derulează un război de uzură, un război lung, o provocare pentru lumea liberă, democraţie, lumea bazată pe reguli”, însă „ne vom bizui întotdeauna pe Armata Română, pe militarii noştri, care, alături de aliaţi, vor asigura apărarea României şi a Flancului Estic al NATO”. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...