Ciucă: Este important să integrăm proiectele de la Ministerul Energiei. Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare

Ciucă: Este important să integrăm proiectele de la Ministerul Energiei. Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare

Premierul Nicolae Ciucă a explicat într-o conferință că este foarte importantă integrarea proiectelor începute la ministerului Energiei, privind exploatarea de gaze, pentru că vom avea o capacitate de extracţie mult mai mare odată cu demararea proiectului offshore Neptun Deep.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO Arhivă

„Este foarte important să înţelegem şi să integrăm proiectele care au început la nivelul Ministerului Energiei, în ceea ce priveşte exploatările de gaze, pentru că vom avea o capacitate de extracţie mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep”, a susținut premierul într-o conferință de presă la Suceava, potrivit News .

Șeful Executivului a mai explicat că „toate trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracţie, cu capacitatea de transport, să permită o distribuţie echilibrată la nivelul întregii ţări”.

Premierul a mai subliniat că acest lucru are importanță în privința folosirii acestei oportunități, „în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei petrochimice”, menționând că „acolo unde este cazul, să putem să și asigurăm exportul de gaze”.

Ciucă, la deschiderea magistralei de gaz natural Pojorâta-Vatra Dornei

Premierul Nicolae Ciucă a participat la deschiderea de către Transgaz a magistralei de gaz natural Pojorâta-Vatra Dornei, unde a declarat că există „oportunităţi privind consolidarea reţelei de termie şi posibilităţi pentru mediul de afaceri, un potenţial consistent pentru dezvoltarea diferitelor sectoare de activitate”.

„Ceea ce cred că este important, prin finalizarea acestui gazoduct, este proiectul mare, ducerea la finalizare în următorii 3 ani a proiectului mare de conectare între regiunea de nord-est şi regiunea de nord-vest, pe gazoductul care urmează să fie finalizat în trei ani. Am înţeles de la domnul director că sunt toate elementele de planificare finalizate şi urmează să înceapă lucrările pentru ca de la Vatra Dornei să existe continuitate prin Iacobeni, Cârlibaba, Prislop şi Borşa. Există deasemenea şi posibilitatea ca şi prin Pasul Tihuţa, de la Vatra Dornei către Bistriţa, să se realizeze un alt coridor de aprovizionare cu gaze”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă, explicând că acesta are un termen proiectat la 5 ani privind perioadă de implementare.

Premierul a subliniat că este important să fie finalizat coridorul care leagă Vatra Dornei de Borşa, fiind „este cel mai pretabil şi care se va realiza în perioada de timp cea mai scurtă”.

„Sunt cât se poate de interesat să vedem aceste proiecte finalizate”, a mai afirmat Ciucă, menționând că proiectele ţin de accesarea fondurilor europene şi sunt proiecte pe care, dacă nu le finalizăm la timp, pierdem bani.

„Nu ne permitem să pierdem, încă odată, aceste oportunităţi”, a mai spus premierul Ciucă.

Principalele modificări

Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere , precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.

De asemenea, a fost adoptată creşterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime mai mari de 3000 m şi eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani