Ciucă exclude preluarea șefiei Ministerului Dezvoltării

Ciucă exclude preluarea șefiei Ministerului Dezvoltării

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că el nu va merge pe funcția de ministru al Dezvoltării, în contextul zvonurilor legate de faptul că liberalii ar vrea acest portofoliu pentru șeful lor de partid la rotativa guvernamentală.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO gov.ro

Nu mă duc (n.r. - la Dezvoltare). În felul ăsta cred că am şi şters chestiunea din memorie”, a precizat liderul de la Palatul Victoria, spunând că a tot auzit acest scenariu, inclusiv la venirea la un eveniment, așa că a ținut să pună capăt zvonurilor. Însă premierul nu s-a pronunțat și pe faptul că acest porfoliu de râvnit de cei de la PNL, în condițiile în care este un minister-cheie, mai ales în context electoral.

Președintele PNL a exclus varianta unui guvern interimar, adică să-și dea demisia, apoi să vadă ce se întâmplă în funcție de negocierile între partide, fiind invocată nevoia de a semna rapid toate documentele necesare pentru o guvernare, în caz contrat putând fi date doar acte administrative.

Premierul a fost întrebat și dacă va merge la Palatl Cotroceni. „Dacă mergem, mergem cu toții la Cotroceni. Eu, domnul Ciolacu și domnuk Kelemen Hunor, dacă vrea”, a spus liderul de la Palatul Victoria, potrivit stiripesurse, fiind o declarație prin care nu exclude această întâlnire cu șeful statului.

Ce se întâmplă cu rotativa

Abordarea privind schimbarea premierilor și a echipelor guvernamentale diferă de la partid la partid . Dacă PNL e dispus să respecte la virgulă principiile vechi asumate, PSD încearcă să obțină nominalizarea lui Marcel Ciolacu înainte de definitivarea negocierilor, susțin surse politice.

Liberalii sunt cei care vor aibă loc respectarea calendarului rotativei, chiar dacă PSD a clamat public faptul că trebuie suspendate. De altfel, la nivel de format al liderilor Coaliției, decizia suspendării nu a fost luată. Șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu (vicepreședintă PNL), a și explicat faptul că fără tam tam trebuie continuate discuțiile.

„Discuţiile despre modalitatea în care se va realiza rotativa cred că pot fi încheiate rapid dacă există voinţă politică, iar această voinţă politică speră că există. Ne dorim cu toţii o tranziţie rapidă, iar premierul a anunţat că pe data de 26 mai îşi depune mandatul. Ca atare, tranziţia rapidă este foarte importantă, fără să mai facem discuţii publice pentru a nu bloca administraţia”, a spus liberala Alina Gorghiu într-o conferință de presă, susținând că, în opinia sa, „coaliţia şi-a făcut un deserviciu vorbind public atât de mult despre rotativă”.

În intervențiile publice de ieri liberalii au transmis voalat că PSD pare să fugă de răspunderea guvernării, dat fiind invocarea de către aceștia a problemelor sociale și a reformelor restante. Potrivit unor surse din PNL, Nicolae Ciucă va urmări evoluția discuțiilor și sunt șanse mari ca vineri să-și depună mandatul, dacă nu apar suprize, dar și dacă Puterea reușește să dezamorseze „bomba” generată de greva generală a celor din sistemul de educație.

Desemnarea lui Ciolacu

Surse din conducerea social-democraților susțin pentru „Adevărul” că Marcel Ciolacu ar vrea să fie desemnat premier de Klaus Iohannis, iar apoi continuate negocierile pe arhitectura Guvernului: număr de ministere și cum sunt împărțite acestea, fie între două partide, fie între trei partide. Potrivit surselor citate, șeful PSD vrea un control cât mai mare asupra noului Executiv, mai ales dacă-l preia într-un context dificil.

La rândul lor, cei din UDMR par să fie cei mai mulțumiți de posibila amânare a rotativei, pentru că nu s-ar pune în discuție numărul de portofolii pe care-l au. La reluarea negocierilor, una din certitudini este că UDMR varămâne cu doar două portofolii, fiind șase mari să rămână fără Dezvoltare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro