Ciucă, întâlnire cu Alianţa „O voce pentru Educaţie”: Ţinta de 15% pentru învăţământ, din bugetul consolidat va fi îndeplinită, treptat, până în 2027

Ciucă, întâlnire cu Alianţa „O voce pentru Educaţie”: Ţinta de 15% pentru învăţământ, din bugetul consolidat va fi îndeplinită, treptat, până în 2027

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute o serie de teme legate de pachetul de legi privind educaţia, printre care şi finanţarea sistemului de învăţământ, dezvoltarea învăţământului profesional, tehnic, dual şi digitalizarea.

„Astfel de consultări sunt binevenite, pentru a corela nevoia de modernizare şi capacitatea sistemului de învăţământ de a răspunde provocărilor viitorului. Programul ”România Educată”, care beneficiază de o atmosferă efervescentă, se regăseşte în viziunea Legilor Educaţiei şi are nevoie de o fundaţie normativă solidă, care să poată susţine progresele viitoare”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Participanţii la întâlnire au subliniat importanţa asigurării finanţării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional, precum şi soluţii pentru creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi profesional dual, în acord cu cerinţele operatorilor economici.

Conform comunicatul transmis de Guvern, premierul a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susţine noile prevederi legale privind educaţia, iar ţinta de 15 la sută pentru învăţământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027.

Ministrul Educaţiei a precizat că pachetul de finanţare în valoare de un miliard de lei pentru combaterea abandonului şcolar va fi implementat în prima etapă în peste 1400 de şcoli vulnerabile, în timp ce bugetul alocat pentru bursele elevilor va creşte de zece ori (de la 270 milioane lei în anul 2020 la 2,7 miliarde lei în anul 2023). Alături de programe naţionale precum masa caldă sau masa sănătoasă în şcoli, de măsurile de creştere a atractivităţii carierei didactice, de finanţare a învăţământului profesional şi tehnic, de dotare a liceelor profesionale, aceste iniţiative vor contribui la reducerea ratei de abandon şcolar.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”