Ciucă, întâlnire cu premierul sud-coreean. Discuții despre colaborarea în domeniul energiei nucleare

Ciucă, întâlnire cu premierul sud-coreean. Discuții despre colaborarea în domeniul energiei nucleare

Premierul României s-a întâlnit astăzi, la Seul, cu omologul sud-coreean, Han Duck-soo. Cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare.

Întrevederea premierului României cu prim-ministrul Republicii Coreea FOTO: GOV.RO

„Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic și economic marcat de provocări multiple, dar și de oportunități importante. Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o țară asiatică. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, și prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic și sectorial”, a afirmat premierul României, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În cadrul discuției a fost abordat subiectul colaborării economice, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depășit cifra de un miliard de dolari în 2021. Ciucă a apreciat „acest semnal încurajator și a subliniat potențialul de dezvoltare a componentei economice bilaterale” și a menționat că „susținem creșterea investițiilor greenfield și suntem foarte interesați de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum și a legăturile dintre IMM-urile din țările noastre”.

„Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare și încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și în investițiile de la Cernavodă”, a menționat prim-ministrul Ciucă.

Premierul a punctat că „România oferă o gamă diversificată de posibilități de investiții, fiind una dintre cele mai dinamice și mai competitive economii ale Uniunii Europene, în pofida consecințelor pandemiei de COVID-19 și ale războiului din apropierea granițelor noastre, rata de creștere a economiei românești, în 2022, rămâne una peste așteptări”.

Nicolae Ciucă i-a mulțumit omologului său sud-coreean pentru „sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce privește candidatura României la OCDE și a menționat că țara noastră va miza în continuare pe acest sprijin”. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii în ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniile educației, apărării, dar și gestionarea situației generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO și Republica Coreea.

Premierul Nicolae Ciucă se află în perioada 21-23 decembrie într-o vizită oficială în Coreea de Nord. Acesta este însoțit de către președintele PSD și o delegație din Camera Deputaților, dar și de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, Florin Spătaru, ministru Economiei, Virgil Popescu, Ministrul Energiei, Cosmin Ghiţă, directorul Nuclearelectrica.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...