Ciucă, întâlnire cu președintele Asociației de prieteni România-Japonia. Energia și infrastructura, printre temele abordate

Ciucă, întâlnire cu președintele Asociației de prieteni România-Japonia. Energia și infrastructura, printre temele abordate

Premierul României s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu președintele Asociației de prietenie România - Japonia. Cei doi au abordat modalitățile concrete de colaborare la nivel bilateral în domenii precum energia, infrastructura sau cercetarea - dezvoltarea.

Premierul Ciucă alături de Ichiro Aisawa FOTO: GOV

Nicolae Ciucă a arătat în timpul discuțiilor importanța economică a relațiilor dintre România și Japonia, în contextul în care Japonia este cel mai important investitor din Asia în țara noastră, iar legăturile economice dintre acestea pot fi întărite.

„În cadrul dialogului au fost analizate efectele agresiunii militare ruse în Ucraina și nevoia de a gestiona situația de securitate în regiune, fără a fi afectate evoluțiile economie”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul Ciucă a prezentat sprijinul acordat Ucrainei, dar și comunității internaționale, în special refugiaților ucraineni și tranzitului de produse exportate de Ucraina.

„Una dintre temele principale abordate au vizat și derularea proiectelor japoneze, inclusiv din perspectiva finalizării podului de la Brăila, care are o relevanță deosebită pentru conectivitatea din regiune, dar și pentru întărirea cooperării dintre Japonia și Uniunea Europeană în proiecte viitoare. Printre domeniile de interes pentru colaborarea română japoneză se numără cele din domeniul energiei nucleare, infrastructură și cercetare. Implicarea Japoniei în susținerea Inițiativei celor Trei Mări se numără printre oportunitățile de cooperare mai ales în contextul în care România urmează să găzduiască, în toamna acestui an, la București, Forumul Inițiativei”, se arată în comunicatul Guvernului.

Președintele Asociației de prietenie România - Japonia, Ichiro Aisawa, a transmis aprecieri României pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni.

Ichiro Aisawa a subliniat și încrederea și prietenia cu care este privită România, mulțumind pentru derularea proiectelor cu Japonia, inclusiv pentru realizarea liniei de metrou M6 București-Otopeni.

În cadrul discuțiilor a fost transmis și interesul pentru colaborarea în gestionarea proiectelor reactoarelor nucleare modulare mici, pentru producerea de energie.

Nicolae Ciucă a menționat în acest sens importanța colaborării dintre Institutul de Fizică Nucleară din București și oamenii de știință din Japonia, care va putea aduce progrese semnificative în cercetarea și dezvoltarea industriei laserului, având o relevanță strategică.

„O nouă oportunitate de cooperare va fi organizarea în țara noastră, în iunie, a primului forum de inovare româno-japonez, la Cluj-Napoca, oferind ocazia de a promova proiecte din domeniul roboticii digitalizării și inteligenței artificiale. Din perspectiva relațiilor culturale, a fost menționată decizia țării noastre de a avea un institut Cultural român la Tokyo, care va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale și la o mai bună cunoaștere a țării noastre de către publicul japonez”, precizează sursa citată.

Totodată, premierul a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat de Japonia la invitarea României să adere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și primirea foii de parcurs din partea celei mai puternice organizații economice la nivel global.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...