Ciucă, întâlnire cu senatorii americani Jeanne Shaheen și Ricahrd Durbin. Ce subiecte au fost abordate

Ciucă, întâlnire cu senatorii americani Jeanne Shaheen și Ricahrd Durbin. Ce subiecte au fost abordate

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit, la Palatul Victoria, pe senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen, ocazie cu care a fost analizată situația securității din Regiunea Mării Negre, în urma agresiunii militare ruse asupra Ucrainei.

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu o delegație a Congresului SUA FOTO: GOV

„Cu acest prilej, premierul a transmis mulțumirile Guvernului pentru garanțiile de securitate oferite prin prezența trupelor SUA în România, prezentând, totodată, eforturile țării noastre pentru sprijinirea Ucrainei și a poporului ucrainean. În privința situației din Republica Moldova , prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a atras atenția asupra nevoii consolidării suportului oferit în această perioadă. Totodată, a fost subliniată necesitatea de a acorda mai multă atenție pentru securitatea și stabilitatea în Balcani”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Senatorii americani, care s-au întâlnit cu trupele SUA dislocate la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, au transmis mulțumiri pentru ospitalitate și au arătat apreciere pentru colaborarea cu militarii români și interoperabilitatea dovedită de aceștia.

De asemeea, aceștia au transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, în special sprijinirea refugiaților și tranzitul de cereale la export, rolul României fiind crucial în acest sens, eforturile fiind cunoscute și apreciate la Washington și în Congres.

„În privința utilizării energiei nucleare ca energie curată și implicării în proiectul SMR-urilor, oaspeții americani au salutat leadeship-ul României, care poate genera un exemplu în raport cu alte state europene”, indică sursa citată.

Potrivit sursei citate, ambele părți au recunoscut relevanța Mării Negre atât pentru România, cât și pentru Europa și Alianța Nord-Atlantică.

Statele Unite au luat decizia finală, la finalul lunii ianuarie, de a extinde perioada de dislocare a unei brigăzi a Diviziei 101 Aeropurtate din România cu încă nouă luni, începând din ianuarie 2023, scrie The New York Times , citând reprezentanți ai administrației americane.

Brigada aflată în prezent în România include aproximativ 4.000 de oameni. În termen de două luni, este planificată rotația personalului militar. Aceștia vor fi înlocuiți de o altă brigadă sosită din SUA, din aceeași divizie. În plus, ofițeri de stat major și un general-maior din Divizia 10 Munte din SUA vor fi trimiși în România pentru a comanda trupele. Cadrele militare americane, ca și până acum, se vor afla la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la mai puțin de 100 km de granița cu Ucraina. În același timp, ei desfășoară exerciții regulate în imediata apropiere a graniței.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…