Ciucă, întrevedere cu președintele Egiptului. Subiectul principal: exportul de cereale românești

Ciucă, întrevedere cu președintele Egiptului. Subiectul principal: exportul de cereale românești

Prim-ministrul României s-a întâlnit, la Cairo, cu președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, în cadrul discuțiilor fiind adusă ridicată tema creștereii exportului de cereale din țara noastră către statul arab.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu președintele Egiptului FOTO captură Twitter

Întrevederea, care a avut loc la Palatul prezidențial Al-Ittihadiya, a vizat teme precum cooperarea bilaterală în domenii economice și sociale, dar și impactul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Președintele egiptean a mulțumit, cu această ocazie, pentru sprijinul acordat de România în evacuarea din Ucraina a celor peste o mie de studenți egipteni repatriați anul trecut, precum și pentru facilitarea exportului de cereale ucrainene pentru Egipt”, punctează un comunicat de presă al Guvernului.

În acest context, premierul român a evidențiat nevoia de a sprijini fermierii români prin accesul la producția de îngrășăminte din Egipt necesare culturilor agricole. Totodată, părțile au convenit să crească exporturile de cereale ale fermierilor români pe piața egipteană.Cei doi înalți oficiali au subliniat importanța strategică a relației reciproce, care permite valorificarea poziției geostrategice a României în UE și a Egiptului ca poartă de intrare în Africa și Orientul Mijlociu. Din această perspectivă, a fost analizat impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securității regionale și globale”, a mai afirmat Ciucă.

Nu în ultimul rând, cei doi lideri au vorbit de procesul de pace din Orientul Mijlociu. „În cadrul discuțiilor, au fost abordate și aspecte privind procesul de pace în Orientul Mijlociu și rolul României în facilitarea unui mediu propice în acest sens. Părțile au convenit să dezvolte cooperarea la nivel politic și tehnic, în beneficiul ambelor state”.

România vrea îngrășăminte

Premierul Nicolae Ciucă a fost primit , sâmbătă, la Cairo, de omologul său egiptean, Mostafa Madbouly. Cei doi oficiali au discutat despre relaţiile economice dintre cele două țări, precum și despre solicitările României vizând importul de îngrăşăminte, iar cele ale Egiptului - importul de cereale.

Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre", a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean.

Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară.

Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (...) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane", a adăugat Nicolae Ciucă. Premierul l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România.

Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat „competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro