Ciucă: Italia, cel de-al doilea partener comercial al țării. Dorim să adaptăm cooperarea la provocările curente

Ciucă: Italia, cel de-al doilea partener comercial al țării. Dorim să adaptăm cooperarea la provocările curente

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat în cadrul evenimentului organizat cu ocazia celebrării Zilei Republicii Italiene, că statul italian este cel de-al doilea partener comercial al României, arătând convingere ă relațiile bilaterale româno-italiene vor continua să se întărească.

FOTO Guvernul României

„În numele Guvernului României, aș dori să transmit felicitări și cele mai bune urări de prosperitate și succes poporului italian cu această ocazie deosebită! Italia este un partener strategic și un prieten apropiat al României. Pe parcursul anilor, am construit o relație bazată pe prietenie profundă și încredere reciprocă. Profunzimea și puterea relației bilaterale se bazează pe legături istorice puternice și pe afinități culturale, pe valori și obiective comune, dezvoltate constant de la stabilirea relațiilor bilaterale. În acest context, aș dori să subliniez că anul acesta celebrăm 150 ani de la deschiderea la Roma a oficiului primului Agent Diplomatic Român în Italia, un moment simbolic cu o relevanță specială pentru relațiile noastre bilaterale”, a transmis premierul Nicolae Ciucă cu ocazia celebrării Zilei Republicii Italiene.

Premierul a mai arătat că „astăzi lucrăm îndeaproape pentru a aduce la zi Parteneriatul Strategic Consolidat semnat în urmă cu 15 ani. Dorim să adaptăm cooperarea noastră la provocările curente cu care ne confruntăm. Este cea mai clară dovadă că suntem angajați să întărim dialogul, să ne adaptăm cooperarea și să găsim cele mai bune căi pentru a îmbunătăți relația bilaterală, dar și să ne aducem contribuția pentru a răspunde testelor complexe și multiple cu care se confruntă Europa și lumea”.

Italia, cel de-al doilea partener comercial al României

„Cooperarea noastră economică și sectorială este puternică și variată. În ultima decadă, Italia a fost constant cel de-al doilea partener comercial al României. Investițiile italiene în România, prezente în multiple sectoare, se dezvoltă și sunt bine apreciate pentru performanța și pentru contribuția lor la dezvoltarea economică a țării noastre”, a mai arătat Ciucă.

De asemenea, șeful de guvern a mai arătat că „în afara dialogului politic solid și a cooperării economice, există o componentă solidă a relațiilor inter-umane dintre cele două societăți ale noastre, care au profunzime dată de cei un milion de români care și-au găsit în Italia a doua casă, tot astfel cum, în România, în afara comunității istorice, mulți italieni sunt prezenți în sectoarele economice și în multe alte domenii. Astfel, comunitatea română din Italia și cea italiană din România au unit țările noastre și constituie o fundație puternică pentru parteneriatul nostru special”.

„În calitate de state membre ale Uniunii Europene și aliați în NATO, România și Italia promovează obiectivele comune în numeroase arii politice. În contextul provocărilor determinate de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, țările noastre și-au unit eforturile pentru a sprijini integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul său de a alege liber propria sa politică externă. Am decis împreună și am susținut sancționarea Rusiei și consolidarea descurajării și apărării Flancului Estic al Alianței. Aici doresc să reiterez aprecierea noastră față de contribuția Italiei la consolidarea apărării și descurajării în regiunea Mării Negre și, implicit, a României”, a mai arătat Nicolae Ciucă.

Premierul România a subliniat și că cele două state împărtășesc „credința într-o Uniune Europeană puternică, unită și prosperă și în sprijinul solid pentru extinderea Uniunii către partenerii care și-au exprimat dorința de a se alătura UE”.

„Sunt convins că relațiile bilaterale româno-italiene vor continua să se întărească și să se diversifice în anii ce vin și că vom atinge numeroase rezultate pozitive în cooperarea noastră în cadrul UE, NATO și în alte forumuri multilaterale”, a conchis prim-ministrul român.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante