Ciucă: Japonia este unul dintre cei mai apropiați și apreciați prieteni și parteneri ai României

Ciucă: Japonia este unul dintre cei mai apropiați și apreciați prieteni și parteneri ai României

Premierul a participat la evenimentul care a marcat celebrarea Zilei Naționale a Japoniei, Ziua de Naștere a Maiestății Sale Împăratul Naruhito, ocazie cu care a declarat că Japonia este „ unul dintre cei mai apropiați și cei mai apreciați prieteni și parteneri”.

Nicolae Ciucă, premierul Japoniei FOTO: GOV

„Vom deschide astfel un nou capitol în istoria veche de secole a relațiilor diplomatice dintre România și Japonia . Este atât o recunoaștere a progresului constant la care am asistat de-a lungul istoriei lungi pe care o împărtășim, cât și un pas important către viitor. În calitate de parteneri strategici, România și Japonia vor construi o relație și mai strânsă, mai inovatoare și mai bine adaptată în beneficiul cetățenilor noștri.Țările noastre dețin un potențial semnificativ neexploatat încă în cooperarea româno-japoneză, atât la nivel bilateral, cât și în plan multilateral. Împreună, lucrăm pentru extinderea portofoliului nostru în domenii strategice, cum ar fi energia nucleară și curată, conectivitate, cercetare și dezvoltare. Planuri și proiecte ambițioase sunt în atenția experților noștri. În același timp, ne îndreptăm agenda bilaterală către un curs nou, inovator, cu un accent special pe start-up-uri, robotică, inteligență artificială, tehnologie de ultimă oră a informației și comunicațiilor. Guvernul României este hotărât să își îndeplinească promisiunea de a finaliza aceste proiecte cât mai curând posibil”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că România și Japonia împărtășesc aceleași valori fundamentale, și anume: „democrația, statul de drept, ordinea internațională bazată pe reguli, respectul pentru drepturile omului”.

„De asemenea, împărtășim provocări și interese similare. Pe fondul războiului și al tensiunilor care cresc în întreaga lume, România și Japonia trebuie să rămână împreună în solidaritate, mai unite ca niciodată. Anul trecut am demonstrat încă o dată că țările noastre pot lucra împreună în vremuri dificile, în sprijinul poporului ucrainean afectat de război”, a subliniat acesta.

Premierul României a conchis prin a-i adresa o urare Majestății Sale Naruhito, Împăratul Japoniei: „Permiteți-mi să închei prin a-mi exprima încă o dată cele mai cordiale urări de sănătate, viață lungă prosperitate și succes Majestății Sale Naruhito, Împăratul Japoniei, precum și de pace și prosperitate poporului japonez”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante