Ciucă mulțumește Suediei pentru votul dat privind intrarea României în Schengen

Ciucă mulțumește Suediei pentru votul dat privind intrarea României în Schengen

Prim-ministrul României a transmis un mesaj în care mulțumește Suediei pentru votul favorabil dat de legislativ în favoarea intrării României în spațiul Schengen.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO gov.ro

Salut aprobarea de astăzi de către Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei a propunerii pozitive a guvernului suedez în favoarea aderării României la spaţiul Schengen ”, a scris premierul pe Twitter.

Aceasta este încă o confirmare a disponibilităţii depline a României de a face mai puternică securitatea internă a Uniunii Europene”, mai scrie şeful Executivului.

Şi Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a salutat vineri rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării României la Schengen, el afirmând că se bucură că demersurile sale pe lângă ministrul Tobias Billstrom, omologul său şi liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes.

Negrescu, reacție de la PSD

Dein partea PSD, primul care a reacționat a fost Victor Negrescu , eurodeputat implicat în procesul de negociere „Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Votul a avut loc în această dimineață în Comisia de Afaceri Europene. Opoziția social-democrată a salvat guvernul de dreapta deși acesta este susținut de o coaliție din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influența Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală și în interesul României”, precizează Victor Negrescu , într-un mesaj publicat pe pagina personală de Facebook.

Reprezentantul partidului condus de Marcel Ciolacu nu a scăpăat prilejul de a trimite săgeți către euroaleșii din alte familii politice „Așteptăm ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul țării noastre la zona de liberă circulație. Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv național, am intrat şi noi în contact cu aceste formațiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniți pentru interesul României”, a completat eurodeputatul PSD.

Radiografia problematicii

„Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne. La acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria. Croația are girul tuturor statelor membre”, a subliniat Victor Negrescu.

Cu un mesaj a venit și colegul său din Parlamentul European, Dan Nica. „Salut decizia parlamentarilor suedezi, care au dat azi mandat guvernului de la Stockholm să susțină aderarea României la Schengen. Decizia din Comisia pentru Afaceri Europene formalizează o poziție esențială pentru noi în această etapă. Mă bucur că ne-am putut baza pe colegii social-democrați suedezi, cărora le mulțumesc”, a transmis Nica, prin intermediul unui comunicat de presă.

Cu un anunț pozitiv a venit și Olanda, prin vocea Guvernului de la Haga, care a transmis că susține aderarea României la Schengen, însă există o reticență față de Bulgaria, la care mai așteaptă noi progrese. Prin urmare, pentru România mai sunt semne de întrebare doar legate de cazul Austriei, însă e așteptată clarificarea în urma discuțiilor pe care Klaus Iohannis la reuniunea PPE de sâmbătă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro