Ciucă neagă o supraimpozitare a veniturilor bugetarilor. Guvernul așteaptă analiza Ministerului de Finanțe

Ciucă neagă o supraimpozitare a veniturilor bugetarilor. Guvernul așteaptă analiza Ministerului de Finanțe

Premierul Nicolae Ciucă a negat că s-ar fi discutat despre o supra impozitare a veniturilor bugetarilor, admițând însă că s-a discutat impozitarea veniturilor care depășesc salariul șefului de stat. În privința măsurilor pentru economisirea veniturilor la bugetul de stat, Guvernul așteaptă analiza Ministerului Finanțelor după 1 mai.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populaţiei că vor fi luate măsuri de austeritate. Am precizat foarte clar că în acest moment pe masa guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul fără a se face referire la măsuri de înghețare a salariilor, la alte măsuri care nu sunt motivate în acest moment”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a mai precizat că motivul pentru care s-a luat decizia chibzuirii cheltuielilor a fost acela că în primele trei luni de zile ale anului 2023 s-a înregistrat un deficit de 4,5 miliarde pe colectarea la bugetul statiului. „Ori ţinta noastră, la nivelul Guvernului, este de a ne încadra în deficit, aşa cum a fost el asumat de ţara noastră”, a mai arătat premierul.

„Ați văzut că agențiile de rating, la ultimele analize, au menținut nivelul de rating, altele chiar l-au îmbunătățit, ținând cont de creșterea economică, de măsurile pe care noi le-am luat ca să ne încadrăm în țintele asumate. Ca atare, ținând cont că nu voi lua o decizie pe tot felul de mesaje care au fost transmise în spațiul public, ci am nevoie de analiză care să conflirme în mod concret situația, am cerut să mi se prezinte de la Ministerul de Finanțe care sunt toate elementele care pot să stea la baza unei decizii. Deciziile vizază reducerea cheltuielilor la bunuri și servicii, cheltuieli pe mașini, pe mobilier, care pot să mai aștepte, ca să ne îndeplinim obiectivele de investiții (...) Nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară”, a mai explicat Nicolae Ciucă, precizând că măsurile pentru economisirea veniturilor la bugetul de stat vor fi anunțate după 1 mai, atunci când ar urma să vină analiza Ministerului de Finanțe.

În privința supraimpozitării salariilor, șeful Guvernului a afirmat că că a existat o propunere pentru impozitarea salariilor care îl depășesc pe cel al președintelui României.

„Aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi sigur s-a discutat inclusiv despre o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri”, a mai spus președintele.

Impozitarea veniturilor care depășesc salariul șefului de stat a fost anunțată de șeful PSD Marcel Ciolacu , care a afirmat, în privința cumulului pensie cu salariu, că „dacă în acel moment, prin cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să viii...Dacă este consituțional acest lucru, e firesc să vii cu o impozitare suplimentară”.

„Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului. Amâdnouă sunt un drept câștigat”, a mai afirmat social-democratul care a precizat că pe masă este și această variantă, dar și interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante