Ciucă nu neagă o posibilă alianță electorală cu PSD în 2024: Toate variantele sunt pe masă

Ciucă nu neagă o posibilă alianță electorală cu PSD în 2024: Toate variantele sunt pe masă

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat, marți, că „toate ipotezele și toate variantele de lucru” pentru o posibilă colaborare electorală cu PSD în 2024 sunt pe masă, însă orice decizie trebuie să treacă prin votul conducerii extinse a partidului.

Nicolae Ciucă, președintele PNL FOTO Inquam Photos

Întrebat dacă este luată în calcul ipoteza candidaturii pe liste comune cu PSD, Nicolae Ciucă a precizat: „Ca ipoteză de lucru? Toate ipotezele și toate variantele de lucru pentru un construct politic sunt pe masa oricărui partid”.

Președintele PNL a precizat că o decizie cu un asemenea impact nu are cum să fie luată fără consultarea conducerii extinse: „Indiferent cum se vor derula toate aceste aspecte, a ceea ce poate să însemne o abordare politică pentru 2024, nu se va face decât în deplin consens și cu votul Biroului (n.r. - Biroul Politic Național)”, a precizat Nicolae Ciucă.

La insistențele mass mediei pe tema existenței discuțiilor între PNL și PSD pe această temă, președintele Senatului a mai precizat: „Discuții cu PSD acum există pentru că suntem la guvernare împreună. Orice evoluție politică viitoare depinde. Discutăm de un proiect care să se concretizeze și în ceea ce își dorește electoratul. E vorba de modul în care ne raportăm la ceea ce se așteaptă electoratul”. 

Ce spun alți lideri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, cu ocazia unei vizite în judeţul Vrancea, că există discuţii privind posibilitatea unor candidaturi pe liste comune PSD-PNL la alegerile locale.

Normal că există discuţii, facem politică. Eu cred că atât PSD, cât şi PNL au adus o stabilitate în România. N-aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare. Era plină criză socială şi era o incoerenţă guvernamentală acută, da? Ăsta este adevărul, nu vreau să-i deranjez sau să-i supăr pe colegii mei. (...) Lucrurile funcţionează, dar trebuie să spunem câteodată şi adevărul", a spus Marcel Ciolacu.

În politică și o zi e mult. Un an și cât mai e până la finalul lui 2024 este enorm. E prematur să discut un astfel de scenariu (...) Nu există nicio discuție serioasă în acest moment înspre a construi o astfel de alianță de care vorbește presa. Din punctul meu de vedere și asta o spun din punct de vedere al participantului la ședințele Coalițiilor și ale conducerii partidului, nu există această temă în acest moment”, a afirmat Alfred Simonis, întrebat la Parlament de o posibilă alianță electorală.

Chestionat dacă nu poate fi o soluție pentru a contracara o formațiune ca Alianța pentru Unirea Românilor, șeful interimar al Camerei a precizat: „Nu sunt eu specialist în domeniu ca să spun cum e mai bine. Ca principiu, îmi place să funcționez după următoarea regulă: fiecare partid să candideze singur în alegeri, să obțină maximul pe care îl poate obține, iar după se fac majoritățile în Parlament, în Consiliile Județene, în consiliile locale”.

Mult mai reticent a fost un coleg de Coaliție precum Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, care a punctat faptul că nu sunt discuții, ci sunt doar scenarii inventate de unii. De altfel, politica de alianțe a PNL ar urma să fie discutată la următorul BPN, din luna octombrie.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat