Ciucă, pe tema reducerii prețului la alimente: Soluţia este sprijinul producătorilor şi procesatorilor români

Ciucă, pe tema reducerii prețului la alimente: Soluţia este sprijinul producătorilor şi procesatorilor români

Preşedintele PNL a precizat, după întâlnirea cu miniştrii PNL, că partidul susţine ca românii să beneficieze de preţuri mai mici la alimentele de bază şi că a cerut specialiştilor formațiunii şi miniştrilor avizatori să urmărească şi să se asigure că a fost discutat în detaliu cu toţi actorii.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului FOTO gov.ro

Am discutat cu miniștrii și secretarii de stat liberali proiectele pe care PNL le va sprijini în cadrul ședinței de guvern de săptămâna aceasta. Susținem ca românii să beneficieze de prețuri mai mici la alimentele de bază, în această perioadă dificilă atât pentru România, cât și pentru întreaga regiune. În același timp, trebuie să fim siguri că piața este pregătită să reacționeze pozitiv la asemenea proiecte pilot. PNL consideră că, pe termen lung, soluția este sprijinul producătorilor și procesatorilor români, pentru ca aceștia să își permită să aplice prețuri mai mici”, a explicat Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

În acest context, am cerut specialiștilor partidului, inclusiv miniștrilor cu rol avizator, să urmărească acest proiect promovat de ministrul Agriculturii pentru o perioadă de trei luni și să se asigure că acesta a fost discutat în detaliu cu toți actorii de pe lanț. De asemenea, trebuie să vedem exact ce nu a mers în alte țări care au aplicat scheme similare, pentru a optimiza procesul de implementare”, a mai afirmat președintele Senatului.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a fost pe teren în localitățile afectate de inundații, ne-a prezentat situația de la fața locului, precum și măsurile care sunt luate pentru a sprijini românii care au avut de suferit. Alte subiecte discutate au fost desfășurarea examenelor naționale, proiectele pentru modernizarea sistemului educațional, dar și stadiul de realizare a normelor Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, un instrument esențial pentru pacienții cu afecțiuni oncologice”, a conchis Nicolae Ciucă.  

Ce spune ministrul Finanțelor

Și Marcel Cioloș a venit cu precizări. „Legat de ieftinirea prețului la produsele alimentare care sunt luate în discuție și urmează a fi dezbătute la nivelul Guvernului, contextul actual este acela în care populația așteaptă aceste măsuri din partea Guvernului și a coaliției de guvernare.  Am asistat la o creștere a prețurilor la produsele alimentare și, în general, a  prețurilor în perioada de criză. Ele au crescut atât pe componenta de utilități publice dar și în zona aceasta de produse alimentare. După cum știm, proiectul care este acum în dezbatere publică, legat de ieftinirea la produsele alimentare a fost inițiat de Ministerul Agriculturii și a fost explicat în cadrul coaliției de guvernare. El are ca și obiectiv final ieftinirea prețului la produsele alimentare prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%. Este proiectul mult așteptat de către toți românii și care urmează să fie implementat pe o perioadă de 3 luni de zile”, a declarat ministrul Finanțelor.

Perioada de implementare, așa cum am precizat, este de trei luni de zile, după aceea se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-au avut în ceea ce privește prețul la produsele alimentare și apoi se vor lua deciziile următoare în ceea ce privește consecințele pe care le-a produs măsurile luate la nivel de procesator, distribuitor și vânzător final de produse alimentare”, a completat Boloș


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat