Ciucă: Potenţialul energetic al României oferă o perspectivă largă de dezvoltare

Ciucă: Potenţialul energetic al României oferă o perspectivă largă de dezvoltare

Premierul României s-a înâlnit, joi, cu reprezentanţii uneia dintre cele mai mari companii din domeniul producţiei de hidrogen verde, fiind încurajați investitorii americani să implementeze planuri solide de afaceri.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO Mediafax

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Plug Power, una dintre cele mai mari companii la nivel mondial care activeaza în domeniul producției de hidrogen verde. Întâlnirea, la care a participat și președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, eurodeputatul Cristian Bușoi, a vizat oportunitățile oferite de România pentru dezvoltarea capacităților de producție a hidrogenului verde, în contextul angajamentelor asumate la nivel european privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon și consolidarea economiei, in conditii de protejare a mediului și folosind tehnologii verzi”, precizează un comunicat de presă al Guvernului.

Potențialul energetic al României oferă o perspectivă largă de dezvoltare pentru companiile care vor să investească într-una din cele mai dinamice economii din Europa Centrală și de Est. Dezvoltarea de capacități de producție în plan local contribuie la viziunea Guvernului de a valorifica resursele prin producerea de valoare adăugată mare. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii oferă țării noastre ocazia de a se consolida economic, în siguranță. Executivul încurajează investitorii americani să implementeze planuri solide de afaceri, beneficiind de nivelul înalt de pregătire a specialiștilor din țara noastră, care activează în zona de cercetare - dezvoltare, având capacitatea de a gestiona și proiecta tehnologii de vârf”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Președintele companiei Plug Power, Andy Marsh, a transmis interesul față de oportunitatea de a derula proiecte de investiții de anvergură în România, în perioada următoare. Compania americana a dezvoltat investiții semnificative în Europa, în ultimii ani, având peste 4.000 de angajați la nivel global.

CE vrea încetarea restricțiilor la exportul de energie

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin care îi cere să elimine restricţiile la exportul de energie electrică.

Comisia Europeană a decis să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru restricţionarea exportului de energie electrică , informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit CE, România restricţionează exportul de energie electrică printr-o măsură incompatibilă cu articolele 35 şi 36 din TFUE, Directiva (UE) 2019/944 şi Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică.

"Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent unei restricţii cantitative la export în sensul articolului 35 din TFUE şi nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleaşi motive, se consideră că măsura încalcă şi sus-menţionata Directivă privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi Regulamentul privind piaţa internă de energie electrică", subliniază Executivul comunitar.

România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat

România a exportat masiv energie în 2021

România a exportat masiv energie electrică în primele şapte luni din acest an, cu 52,5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce consumul intern a crescut cu 7%, potrivit datelor INS.

Consumul final de energie electrică în primele şapte luni a fost de 32.458 milioane kWh, cu 7% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2020, în timp ce exportul de energie electrică al României a crescut cu 52,5%, la 4.413 milioane kWh, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...