Ciucă: România poate să proiecteze un plan consolidat pentru reconstrucția Ucrainei

Ciucă: România poate să proiecteze un plan consolidat pentru reconstrucția Ucrainei

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis în cadrul Foreign Investors Summit 2023, că România poate proiecta un plan consolidat pentru reconstrucția Ucrainei, fiind aduse mai multe argumente referitoare la contribuția țării noastre.

Nicolae Ciucă prezent la Foreign Investors Summit 2023 Foto: Gov.ro

Nicolae Ciucă a transmis că statul român poate realiza planul de reconstrucție, prin poziționarea strategică a portului Constanța, a fluviului Dunărea și a distanței scurte către zona de conflict. „Totuși, s-a discutat și se discută despre reconstrucția Ucrainei, prin poziționarea noastră geografică și prin tot ceea ce înseamnă relevanța strategică a portului Constanța, a fluviului Dunărea și a celei mai scurte distanțe către zona de conflict”, a transmis președintele senatului în cadrul evenimentului.

Alături de investitorii străini, România poate demara planul de reconstrucție al Ucrainei, care ar presupune stabilirea facilităților necesare și realizarea propriu-zisă la sfârșitul războiului. „România alături de dumneavoastră poate să proiecteze un plan consolidat pentru reconstrucția Ucrainei, pentru  prepoziționarea tuturor facilităților necesare ca atunci când conflictul se va fi încheiat să demareze procesul de reconstrucție”, a afirmat Ciucă.

Președintele Senatului a transmis că reconstrucția Ucrainei poate fi realizată cel mai bine de aici, din România, iar Guvernul are toată deschiderea pentru acest demers. „Asta se poate întâmpla cel mai bine de aici, din România, iar deschiderea pentru acest demers este totală din partea noastră”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Sprijin susținut pentru Ucraina

De la începutul războiului, România a fost unul dintre statele care a oferit cel mai mare sprijin Ucrainei. Premierul Marcel Ciolacu a participat în luna august la o declaraţie de presă comună cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal, unde a transmis că România va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, cât şi pe mai departe, în procesul de reconstruire a ţării.

Aşa cum am transmis şi atunci (n.r.- pe 27 iunie), i-am spus şi astăzi domnului prim-ministru că eu şi Guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina. Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze! Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului român a mai spus că România este solidară cu Ucraina şi va sprijini acest stat atâta timp cât va fi necesar, cât şi în procesul de reconstruire a acestui stat.

Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării. Traversăm o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru şi a lumii întregi. Trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, a completat Ciolacu.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”