Ciucă, scrisoare comună către preşedintele Comisiei Europene, pentru propunerea unor măsuri pentru fermieri

Ciucă, scrisoare comună către preşedintele Comisiei Europene, pentru propunerea unor măsuri pentru fermieri

Premierul a anunţat că a semnat, împreună cu omologii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Polonia, o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene, prin care propune un set de măsuri pentru reducerea dezechilibrelor privind importurile de cereale.

FOTO Guvernul României

„Avem o responsabilitate față de fermierii români și căutăm constant soluții pentru dezvoltarea continuă a agriculturii românești. Din acest motiv, am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit sursei citate, măsurile propun „suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu”, acordarea unui „sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre, dar și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare”, dar și o rețea de transport bine pusă la punct, prin care produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către țările importatoare din alte regiuni ale lumii.

Semanatorii mai solicită ca „Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) să creeze o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate, pentru a nu rămâne în UE” și să fie urgentat procesul de ajutorare a fermierilor europeni și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.

„Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire”, mai arată scrisoare, subliniind că „problemele întâmpinate de fermierii români, afectați de tranzitul cerealelor ucrainene, au fost prezentate președintelui Comisiei Europene de către președintele Klaus Iohannis, în ultima sa vizită la Bruxelles. Șeful statului a cerut reînceperea dialogului tehnic între Comisie și ministerele Agriculturii din statele afectate, pentru recalcularea cuantumului compensațiilor”.

De asemenea, ăotrivit sursei citate, „acest pachet de măsuri se va adăuga programelor pe care Guvernul României și Comisia Europeană le derulează în sprijinul fermierilor din țara noastră”, iar „România continuă să fie alături de Ucraina în fața agresiunii rusești și să susțină țara vecină prin orice mijloace diplomatice, economice și umanitare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”