Ciucă: Sunt perspective să fie ridicat MCV-ul

Ciucă: Sunt perspective să fie ridicat MCV-ul

Premierul României a declarat, în urma discuțiilor cu liderii europeni de la Bruxelles, că există perspective pozitive astfel încât să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Concluziile premierului în urma vizitei oficiale de la Bruxelles FOTO: GOV.RO

„Pe MCV am avut discuții privind procesul tehnic referitor la legile Justiției. Au fost discuții tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei. Sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare și verificare”, a precizat Nicolae Ciucă.

Premierul a avut, miercuri, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, ocazie cu care a discutat și despre stadiul îndeplinirii recomandările în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Nicolae Ciucă a menționat că „stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene”.

Nicolae Ciucă a precizat că subiectele pe care le-a abordat cu liderii europeni au fost Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova, Ucraina, dar și asigurarea securității regionale.

Predoiu: Obiectivele din MCV, atinse prin adoptarea legilor justiției

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat la jumătate lunii octombrie că prin adoptarea Legilor justiţiei sunt atinse obiectivele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi că aceste legi asigură un cadru legislativ "perfect în linie cu standardele europene", potrivit Agerpres.

"Aş îndrăzni să spun că este un cadru normativ superior chiar altor legi similare din spaţiul juridic european. Dar, în orice caz, nu e cu nimic mai prejos şi de aceea cred că nu greşesc dacă spun că obiectivele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare sunt atinse prin această adoptare a celor trei legi", a precizat ministrul.

Ministrul Predoiu a menţionat că Legile justiţiei reprezintă rezultatul unei munci colective şi al unui "suport politic fără rezerve" din partea coaliţiei.

"Fără acest suport, fără sprijinul parlamentarilor din partidele care formează coaliţia de guvernare, aceste legi nu ar fi trecut, evident, de Parlament şi cred că e important de subliniat acest lucru. Este, cred, un mesaj şi pentru puterea judecătorească, şi anume faptul că atât Executivul, cât şi Legislativul, care au fost impregnate de această voinţă politică a coaliţiei, au luat foarte în serios problematica justiţiei la un nivel european şi au asigurat, prin această adoptare a celor trei legi, un cadru legislativ perfect în linie cu standardele europene", a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…