Ciuca: Suntem alături de supraviețuitorii de cancer, oameni puternici, curajoși, care au reușit să învingă boala

Ciuca: Suntem alături de supraviețuitorii de cancer, oameni puternici, curajoși, care au reușit să învingă boala

Premierul României a transmis, de Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, faptul că Executivul e alături de cei afectați de această boală, iar Guvernul va finanța depistarea precoce a unor afecțiuni, printr-un pachet de noi servicii, care vor intra în aplicare începând cu 1 iulie.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO gov.ro

Suntem alături de supraviețuitorii de cancer, oameni puternici, curajoși, care au reușit să învingă boala, cu sprijinul prețios al medicilor și al familiilor. Victoria dumnealor oferă speranță, încredere și îi mobilizează pe toți cei care primesc, din păcate, acest diagnostic”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unui mesaj transmis pe pagina sa de Facebook

Cunosc oameni care au trecut peste o afecțiune din spectrul oncologic, am vorbit despre suferința lor, despre multele momente de cumpănă, de deznădejde și despre nevoia acută de sprijin pe care o resimt. M-au impresionat lupta lor neobosită pentru viață, dar și forța extraordinară de a trece peste propria suferință pentru a-și ajuta semenii și a le purta de grijă. Sfatul pe care l-am auzit de la dumnealor cel mai des este acela de a merge din vreme la medic, de a ne preocupa de sănătatea noastră. Prevenția, așadar, cu sprijinul cadrelor medicale, protejează sănătatea și salvează vieți”, a completat liderul de la Palatul Victoria.

Garantarea dreptului la sănătate

Oamenii trebuie să știe că medicina a evoluat foarte mult, iar cancerul poate fi tratat, vindecat, mai ales dacă este descoperit în stadiu incipient. Acordăm importanța și finanțarea necesare prevenției și depistării precoce a unor afecțiuni, inclusiv a celor maligne, printr-un pachet de noi servicii care vor intra în aplicare începând cu 1 iulie. Nu avem responsabilitate mai importantă decât garantarea dreptului la sănătate pentru toți cetățenii, alături de accesul la educație pentru copiii noștri.Doresc multă sănătate tuturor, iar semenilor noștri care se luptă cu această gravă maladie, încredere, speranță și putere!”, a mai transmis premierul României.

  Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că Planul Național de Combatere a Cancerului a fost refăcut și pus iar în dezbatere publică. Forma inițială trecuse prin Parlament și devenise lege, normele de aplicare fiind așteptate pentru 1 iulie. Pentru pacienții oncologici, această nouă amânare a legii care ar fi adus diagnosticarea și tratamentul cancerului la unison cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană este cel puțin revoltătoare. Iar  Profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care a inițiat și coordonat elaborarea primului Plan Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC), susține că argumentele prezentate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sunt „absolut infantile și în afara oricărei logici a unui plan de cancer”

Oficialul a mai spus că noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului a fost complet restructurată: „Noi am început încă din luna decembrie a anului 2022 să evaluăm forma care a fost publicată în Monitorul Oficial şi aprobată de Parlamentul României. Din păcate, foarte multe dintre lucrurile prevăzute acolo nu sunt aplicabile şi nu au niciun fel de legătură cu prevenirea sau cu diagnosticul sau cu tratamentul cancerului. Atunci, am apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei”.

Noua variantă a fost pusă în dezbatere publică și este, potrivit lui Rafila, un document profesionist, echilibrat, etic și realizat în deplină transparență.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?