Ciucă: Trebuie să sprijinim afacerile românești și cresterea veniturilor. Este un patriotism lucid

Ciucă: Trebuie să sprijinim afacerile românești și cresterea veniturilor. Este un patriotism lucid

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul alegerilor Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, că Guvernul sprijină afacerile românești, subliniind nevoia de a crea o bază solidă a creşterii clasei de mijloc a României.

FOTO Guvernul României

România are, astăzi, trei surse majore de dezvoltare: capitalul românesc, investițiile străine și fondurile europene. Fiecare cu rolul său esențial pentru tot ceea ce poate să însemne procesul de dezvoltare și modernizare a României. Capitalul străin aduce cu el know-how, aduce experiență, inovație, tehnologie, cu alte cuvinte, anvergură”, a spus premierul în cadrul evenimentului.

Șeful Guvernului a mai arătat că „finanțările europene ne ajută în procesul de reformă a tot ceea ce înseamnă atât instituțiile statului, instituțiile administrative, cât și cele economice. Vreu să subliniez, încă o dată, cât de important este acest aspect al reformelor prin care noi putem să dezvoltăm cu adevărat România și aceste reforme sunt strâns legate de angajamentul și obiectivele noastre asumate prin PNRR”, a mai spus premierul, susținând că, în opinia sa, Capitalul autohton are un „rol decisiv în a reduce decalajele interne. Este cel mai loial capital și de aceea PNL trebuie să îi acorde o atenție deosebită”.

„Nu pentru că vin alegerile, noi trebuie să spunem că sprijinim produsele și producătorii români. Ci pentru că prin companiile românești, noi urmărim să creăm acea bază solidă a creșterii clasei de mijloc a României. Este, dacă vreți, un patriotism lucid și cu respect față de toți partenerii externi, față de investitorii străini. Este un proiect de țară prosperă în UE și în regiune. Această creștere a numărului celor care s-ar înscrie în ceea ce numim clasa de mijloc este fundamentală pentru ca decalajele de nivel de trai, educație, civilizație din România să dispară treptat. Este și motivul pentru care, de la începutul mandatului, am prioritizat dialogul cu firmele cu capital românesc. Acest capital este principalul și cel mai stabil finanțator al locurilor de muncă pentru cetățenii români”, a mai susținut șeful Guvernului.

Potrivit premierului, sprijinirea companiilor românești este o soluție inteligentă de dezvoltare. „Este, de asemenea, o menire istorică a PNL să păstreze spiritul liberal al Constituției de la 1923 și să promoveze companiile și antreprenorii români. Dar este și o soluție inteligentă de dezvoltare și iată câteva argumente: Pentru a reduce decalajele de care vorbeam, PNL trebuie să vină cu soluții pentru creșterea veniturilor populației. Apoi, să aducem din zona veniturilor mici cât mai multe familii spre zona de mijloc a nivelului veniturilor din România. Firește, în paralel cu trecerea a cât mai multor români posibil peste media actuală. Clasa de mijloc din România este prea mică, astăzi, pentru a vorbi de o dezvoltare consistentă și durabilă a României. Și acesta trebuie să fie un semnal de alarmă, nu doar pentru PNL ci pentru întreaga clasa politică”, a mai arătat șeful Executivului.

„Eu cred cu tărie că putem să reducem substanțial aceste decalaje din societate dacă evaluăm mai bine cum putem să creștem veniturile acolo unde baza e solidă și ne permite. Propun, deci, să ne uităm cu atenție la cele 3,3 milioane de contracte de muncă și la cele 561.000 de companii românești în care activează. Aici, în zona companiilor românești, este capitalul cel mai solid al țării și aici trebuie să vedem cum creștem condițiile în companii, pentru ca acestea să își permită să crească și mai mult numărul angajaților și implicit veniturile acestora. De aceea, e nevoie să gândim granturi, ajutoare de stat, metode multiple pentru ca produsele românești și companiile românești, respectiv angajații din aceste companii, să poată să se dezvolte și să prospere”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit șefului Executivului român, „în paralel, trebuie să ne asigurăm că atragem cât mai mulți bani din fondurile europene, asta însemnând și că facem ceea ce subliniam anterior, reforme. Nu în ultimul rând, trebuie să sprijinim investitorii străini serioși, care investesc în dezvoltare și inovare și care sunt dispuși să reinvestească în România cât mai mult din profitul pe care îl fac”.

În același timp, România rămâne o piață care oferă randamente de profit mari pentru toată lumea. Vă spuneam, totodată, că pe tot parcursul mandatului meu am sprijinit și voi sprijini firmele românești. Dar asta nu m-a împiedicat și nu a împiedicat echipa guvernamentală să încurajeze investițiile străine”, a mai subliniat Ciucă.

Totodată, premierul a arătat că, astăzi, „România are o fiscalitate rezonabilă și asta recunosc și investitorii străini. Am avut la nivelul anului 2022, în total 805.000 de firme, din care, tot anul trecut au apărut 152.000 de firme nou înmatriculate. Este o cifră record. Ca să vă faceți o idee, în 2008 erau înmatriculate 142.000 de firme. Iar din cele 805.000 de firme, 244.000 sunt companii străine. Toate acestea ne arată că piața e una dinamică și că avem un mediu economic stabil și sănătos”.

„România e o piață stabilă și echilibrată și ea trebuie să rămână o piață predictibilă, atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru angajați sau persoane care vor să intre în câmpul muncii”, a mai spus șeful Guvernului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...