Ciucă: Voi iniția demersurile de recunoaștere a zilei de 8 mai ca zi oficială a capitulării Germaniei naziste

Ciucă: Voi iniția demersurile de recunoaștere a zilei de 8 mai ca zi oficială a capitulării Germaniei naziste

Premierul a transmis, cu ocazia Zilei Victoriei aliaților împotriva Germaniei naziste, că va iniția demersurile necesare de recunoaștere a zilei de 8 mai ca data oficială și în România a capitulării Germaniei naziste, alături de partenerii trans-atlantici.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV.ro

Nicolae Ciucă a subliniat că înfrângerea Germaniei naziste, care avea să capituleze oficial în fața forțelor eliberatoare occidentale, la 8 Mai 1945, a însemnat pentru Europa căderea unui regim totalitar, criminal, extremist, care a dus în pragul dezastrului întregul nostru continent.

„Sfârșitul războiului a lăsat România dezmembrată, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov și ținută captivă de către Uniunea Sovietică, în blocul comunist, în urma acordului de la Yalta. Căderea Zidului Berlinului a fost oportunitatea istorică a românilor de a-și alege liber soarta și de a reveni, după 45 de ani de totalitarism comunist, în matca de dezvoltare occidentală, acolo unde s-a regăsit mereu vocația sa istorică”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul susține că pentru a reda adevărata simbolistică a capitulării Germaniei naziste va iniția demersurile de recunoaștere a zilei de 8 mai ca data oficială a celebrării și în România, alături de partenerii trans-atlantici.

„Transformarea datei de 9 Mai în ocazie propagandistică de susținere a agresiunii militare ruse din Ucraina și pervertirea adevărului istoric prin clamarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, ca unic protagonist, determină rememorarea marilor momente ale războiului, precum debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului, Madridului și Romei, Atenei și a marii părți a Germaniei, un efort comun al trupelor aliate americane, britanice și franceze, alături de rezistențele naționale. Astfel, aducem un omagiu tuturor românilor care au luptat pentru eliberarea țării și a Europei de Est de sub jugul nazist”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...