Ciulama de pui tradițională, gustul autentic din copilărie




Ciulama de pui tradițională, gustul autentic din copilărie

Cei mai mulți dintre noi își amintesc de copilărie prin intermediul gustului, iar una dintre rețetele care te poartă înapoi în timp este: ciulamaua de pui. Rețeta de ciulama de pui tradițională este una care își păstrează popularitatea, de aceea este adesea transmisă din generație în generație.

FOTO pexels.com

● Rețetă medie

● Gata în 40 minute

● Porții 4-6

Așadar, dacă vrei să retrăiești gustul copilăriei, poți să încerci o ciulama de pui tradițională, cu sos alb catifelat, o rețetă simplă, foarte ușor de pregătit. Ușor de preparat și gata în jumătate de oră, delicioasa ciulama de pui poate fi servită la prânz sau la cină, în familie alături de cei dragi.

INGREDIENTE PENTRU CIULAMA DE PUI TRADIȚIONALĂ

Ingredientele pentru rețeta de ciulama de pui sunt foarte simple și se împart în două categorii: ingrediente pentru supa de pui și ingrediente pentru sos:

➢ 1 caserolă de pulpe de pui cu piele

➢ 2 cepe

➢ 1 morcov

➢ 1 rădăcină de păstârnac sau pătrunjel

➢ 3 căței mari de usturoi

➢ 1 lingură ulei

➢ 50 g făină

➢ 150 ml smântână pentru gătit

➢ 1 legătură pătrunjel proaspăt

➢ 1 frunză dafin

➢ Sare și piper după gust

METODA DE PREPARARE PENTRU CIULAMA DE PUI

Pregătește pentru început supa cu carnea de pui. Taie morcovul în bucăți sau rondele, după preferință. Folosește o ceapă pe care o poți pune întreagă și să o scoți după. Pune-le pe toate într-o oală încăpătoare împreuna cu carnea de pui, rădăcina de păstârnac sau pătrunjel, o frunză de dafin, boabe de piper și o linguriță de sare.

Fierbe pulpele de pui în suficientă apă astfel încât să rămână minim 500 ml supă de pui. În acest timp, înlătură spuma ori de câte ori aceasta se va forma. După care lasă la scurs și răcit copănelele.

În acest timp, toacă a doua ceapă cât mai mărunt și călește-o în ulei până devine sticloasă.

Pune bucățile de pui fierte peste aceasta și perpelește-le ușor, cât să capete culoarea aurie, după care scoate-le și pune-le deoparte.

Modul de preparare al sosului este asemănător cu cel al sosului bechamel, doar ca aici înlocuim laptele cu supa de pui și untul cu ulei. În uleiul încins, se adaugă făina deodată și se amestecă viguros, la foc foarte mic, până când compoziția capătă un aspect auriu.

Adaugă treptat supa caldă de pui, strecurată. Este bine să o adaugi treptat, pentru că în acest fel vei obține o ciulama fără cocoloașe. Când sosul se leagă, adaugă sare și piper după gust, pulpele de pui și pătrunjelul tocat. Amestecă cu grija până când bucățile de carne sunt acoperite de sos.

TRUCURI PENTRU O CIULAMA DE PUI DELICIOASĂ

● Poți alege să folosești alte părți ale puiului, pieptul de pui sau aripioarele, regula de bază este să alegi părți de pui cu piele și os, deoarece vor oferi mai multă savoare și acel gust desăvârșit;

● Pentru un sos mai fin, poți înlocui făina cu amidon (jumătate din cantitatea prevăzută în rețetă);

● Un truc interesant de a îmbogăți gustul și aroma acestui preparat este înlocuirea smântânei cu cremă de brânză cu mărar;

● Folosește legume cât mai proaspete pentru un plus de vitamine și minerale în supa pe care o prepari.

● Sosul de la ciulamaua de pui tradițională are la bază un rântaș de făină dizolvat cu supă de pui, însă în rețetele de pui în care nu avem făină nu vorbim de ciulama, ci de pui cu sos de smântână.

CUM SE SERVEȘTE MĂMĂLIGA DE PUI

Această rețetă de ciulama de pui devine un motiv de bucurie la masa de familie în care copiii, părinții și bunicii se întâlnesc și petrec timp prețios împreună, depănând amintiri. Ciulamaua se servește caldă și, în mod tradițional, stă tare bine lângă o mămăliguță fierbinte.

O altă variantă de garnitură pentru rețeta de ciulama de pui tradițională sunt murăturile, fie că alegi castraveți, gogoșari sau chiar pepene murat. Ceva acru întotdeauna va face echipă bună cu preparatele cu pui și sos.

Ciulamaua de pui se păstrează foarte bine la frigider, așadar poate fi servită a doua zi, păstrându-și același gust delicios. Cu legumele rămase de la supă poți să pregătești rapid o salată de boeuf cu pui, la care mai adaugi castraveți murați, mazăre și maioneză.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?