CJUE: Marine Le Pen trebuie să restituie Parlamentului European 300.000 de euro în scandalul angajărilor suspecte

CJUE: Marine Le Pen trebuie să restituie Parlamentului European 300.000 de euro în scandalul angajărilor suspecte

Justiţia europeană a respins un recurs al liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen, care a contestat încă o dată rambursarea a circa 300.000 de euro Parlamentului European pentru angajarea suspectă a unei asistente, ea însăşi candidată în prezent la alegerile europene, informează joi AFP.

Într-un verdict datat 21 mai, Curtea de Justiţie a UE a respins recursul Marinei Le Pen împotriva deciziei din iunie 2018, ultima etapă a acestei proceduri la nivel european.

"O petardă. Nimeni nu este tâmpit", a răspuns prin SMS Marine Le Pen, întrebată de AFP cu privire la această decizie.

Preşedinta Adunării Naţionale (RN, fostul Front Naţional) a anunţat înaintarea acestui recurs după decizia Tribunalului UE din 19 iunie 2018, confirmând rambursarea a 300.000 de euro într-un dosar ce face obiectul unei proceduri judiciare şi în Franţa. Ea a cerut anularea deciziei.

Tribunalul a apreciat atunci că Marine Le Pen "nu a fost în măsură să demonstreze că asistenta sa îndeplinea sarcini efective pentru ea", la un an şi jumătate după ce Parlamentul European a decis o astfel de recuperare a banilor.

Rambursarea vizează angajarea Catherinei Griset în calitate de asistentă parlamentară de la sfârşitul lui 2010 până la începutul lui 2016. Şefă de cabinet a Marinei Le Pen din 2015, ea este în prezent numărul 10 pe lista RN în alegerile europene.

Într-o afacere similară, Parlamentul European cere de asemenea circa 40.000 de euro de la Marine Le Pen în legătură cu angajarea unei gărzi de corp drept asistent. În ambele cazuri, instituţia s-a bazat pe o anchetă a Olaf, oficiul antifraudă al UE.

Reţinerile (de bani) efectuate înainte de plecarea Marinei Le Pen din Parlamentul European în cursul anului 2017 au permis recuperarea a circa 60.000 de euro, potrivit unei surse parlamentare. Pentru a recupera restul de bani, Parlamentul European se bazează pe continuarea procedurii în curs în faţa justiţiei franceze, în care el s-a constituit parte civilă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”