Cluj: 45 de câini dresaţi să caute trufe, într-o competiţie în ring

Cluj: 45 de câini dresaţi să caute trufe, într-o competiţie în ring

45 de câini din toată ţara s-au întrecut, duminică, la un concurs de găsit trufe în ring, intitulat Trufarium, prima competiţie de acest gen organizată în Transilvania.

"Câinii trebuie să caute 8 trufe îngropate la o adâncime de 5 cm, la proba individuală şi 14 trufe, la proba de echipe, dar în pădure se găsesc şi la 50 de cm. Căţelul caută trufa, sapă după ea cu lăbuţele şi o aduce stăpânului. Sunt trufe de sezon, trufe negre, dar sunt dresaţi şi pentru trufa albă - tehnica este diferită, căţelul găseşte trufa şi stăpânul trebuie să sape după ea", a explicat Ioana Pop, organizatorul concursului.

Potrivit acesteia, dresajul pentru câini începe la trei luni.

"Sunt obişnuiţi de mici cu mirosul de trufă, sunt multe lucruri de care trebuie să se ţină cont în dresarea unui astfel de căţel, care trebuie să asculte foarte bine de stăpân, pentru că mergem cu ei în pădure şi trebuie să stea aproape", a mai spus Ioana Pop.

Unul dintre participanţi, Cornel Pop, a spus că dresajul necesită mult timp.

"Am o echipă de trei câini, doi pui de şapte luni şi un adult. Dresajul necesită destul de mult timp, pentru a-l aduce la un stadiu bun. Eu fac asta de câţiva ani ca un hobby, mă ocup cu căutarea de trufe, am găsit câteva kilograme în ultimii ani, sunt greu de găsit, dar facem şi pentru plăcerea de a fi în natură. E destul de greu de dresat un câine pentru trufe, toţi câinii au miros bun, dar sunt anumite rase care au un nas mai fin", a explicat Cornel Pop.

Potrivit organizatorilor, un kilogram de trufe negre costă circa 50 de euro iar unul de trufe albe, între 1.000 şi 5.000 de euro. AGERPRES/(A-Marius Septimiu Avram, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Așa o fi?

3 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

4 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

5 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar