Cluj: UBB, prima universitate din România care va deschide un birou în Japonia

Cluj: UBB, prima universitate din România care va deschide un birou în Japonia

Universitatea Babeș-Bolyai va fi prima universitate din România care va deschide un birou în Japonia, urmând ca, până la finalul anului, o universitate din această țară să deschidă, la rândul ei, un oficiu la UBB.

Decanul Facultății de Business din cadrul UBB, Ioan-Alin Nistor, instituție care a găzduit vineri cel mai mare seminar destinat activității companiilor japoneze din România, a explicat că zona Transilvaniei, respectiv Cluj-Napoca, devin din ce în ce mai interesante pentru tinerii japonezi care vor să studieze în Europa, dar și pentru oameni de afaceri niponi.

'UBB va deschide la sfârșitul lunii octombrie un oficiu în Japonia, la Universitatea Kobe, primul birou al unei universități din România în Japonia, un birou care va dori să disemineze informația despre țara noastră, despre Cluj, despre universitatea noastră și să aducem și mai mulți studenți din Japonia în România, precum și pentru a întări conceptul de multiculturalism al UBB', a declarat Ioan-Alin Nistor.

În vara acestui an, Facultatea de Business a deschis la Cluj și un Centru Cultural Japonez, care alături de cele două birouri va susține colaborarea inter-universitară dintre UBB și Universitatea din Kobe.

'La Facultatea de Business avem acum 7 studenți japonezi, sperăm să vină câteva zeci. De asemenea, până la sfârșitul anului, Universitatea Kobe va deschide un birou în cadrul UBB, pentru a arăta în Japonia ce face UBB și a întări relațiile bilaterale academice între cele două țări', a mai spus Nistor.

Potrivit acestuia, România și Japonia sunt două țări extrem de diferite, ceea ce poate fi foarte interesant pentru tinerii din ambele părți, care sunt în căutarea de experiențe, modele culturale și cunoștințe noi.

'Eu am studiat acolo. Totul este diferit, începând de la cultură, la mâncare, la arhitectură. Cum pentru noi este diferit, și pentru ei este diferit, ceea ce atrage, mai ales pentru studenți care sunt deschiși la a experimenta ceva nou. În plus, studiile pe care ei le fac aici sunt recunoscute peste tot în lume', a explicat Nistor.

Nu în ultimul rând, Cluj-Napoca a devenit, în ultima vreme, un oraș interesant pentru mediul de business japonez datorită expansiunii domeniului IT.

Orașul Cluj-Napoca și zona Transilvaniei sunt interesante pentru investitorii străini, implicit pentru cei din Japonia, în special în domeniul automotive și IT. În ceea ce privește Cluj-Napoca, companiile sunt atrase, susține decanul Facultății de Business, de nivelul înalt de calificare al pieței muncii, situație datorată prezenței în oraș a șase mari universități de stat, care acoperă majoritatea domeniilor de activitate.

Seminarul organizat vineri, de Facultatea de Business, a fost deschis de către ambasadorul Japoniei în România, Kisaburo Ishii. După seminar, au avut loc prezentări ale companiilor japoneze care activează în România.

Diplomatul nipon a amintit de prezența mediului de afaceri din țara sa în România și Europa, în special în domeniul componentelor auto, la care se adaugă produsele software și IT. În opinia ambasadorului, biroul pe care UBB îl va deschide în Japonia, alături de Centrul Cultural Japonez vor contribui la creșterea nivelului de colaborare dintre mediul universitar și cel al afacerilor româno-japoneze și, mai specific, în domeniul industriei hi-tech.

Nu în ultimul rând, reprezentanții JETRO (Japan External Trade Organization) și cei ai Asociației Oamenilor de Afaceri Japonezi au decis să organizeze la Cluj-Napoca una dintre întâlnirile lor regulate, fiind pentru prima dată când acest tip de întâlnire are loc în afara Bucureștiului.

JETRO este o organizație guvernamentală japoneză care contribuie la sprijinirea și promovarea comerțului și investițiilor între România și Japonia.

'Conform datelor JETRO, în România există peste 160 de companii japoneze (cu peste 10% capital japonez)', a declarat Keisuke Mizuno, directorul general al Organizației Japoneze pentru Comerț Exterior, JETRO Bucharest Office.

AGERPRES/(A, AS — autor: Elena Stanciu, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Armata Română își primenește aeronavele de luptă