Cluj: Universitatea "Babeş-Bolyai", în topul mondial în cel puţin 10 domenii academice

Cluj: Universitatea "Babeş-Bolyai", în topul mondial în cel puţin 10 domenii academice

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se situează în topul mondial la cel puţin zece discipline academice, conform clasamentului QS.

"UBB, una din universităţile de top ale lumii în cel puţin 10 domenii academice. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost clasificată ca una din universităţile de top ale lumii în 10 domenii academice (din 51 analizate şi incluse în clasament) în cel mai utilizat ranking universitar internaţional, rankingul QS (Quacquarelli Symonds - https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2022 )", se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Potrivit comunicatului, în domeniul Psihologie, UBB se clasează pe locurile 251-300 în lume şi pe primul loc şi singura din clasament în România. De asemenea, se situează pe primul loc în ţară în domeniile Matematică (301-350 internaţional), Inginerie chimică (301-350), Business & Management (351-400), Limbi moderne (251-300), Ştiinţa computerelor/Informatică (451-500). De asemenea, se află pe locul al doilea în ţară la Economie & Econometrie (451-500 internaţional), Chimie (601-630), Medicină (601-650) şi Ştiinţe agricole (351-400).

"Mă bucur să văd că, din cele 14 domenii ştiinţifice/academice specifice în care apare România, UBB se regăseşte în 10, unde ocupă prima (cel mai des) sau a doua poziţie în ţară. Era şi normal ca universitatea cea mai mare şi complexă a ţării să fie în cele mai multe domenii ştiinţifice/academice specifice incluse în ranking, dar mă bucură mai ales poziţionarea obţinută. Aşadar, aceasta este încă o confirmare, dacă era nevoie, că tinerii din ţară au la UBB un loc unde pot studia eficient şi/sau face cercetare avansată fără a fi nevoie să plece din ţară pentru asta, iar cei din străinătate au un loc unde se pot forma academic după un model competitiv internaţional", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, conform comunicatului.

Daniel David susţine că "toate universităţile româneşti mai au de lucru pentru a progresa, a se menţine sau a pătrunde în elita academică identificată de rankingul QS (să nu uităm că în lume există aproximativ 30.000 de instituţii de învăţământ superior, dar în acest ranking au pătruns doar 1543)" şi că, pe lângă internaţionalizare şi relaţia cu societatea (industria), factorul cheie al succesului în astfel de demersuri este reprezentat de susţinerea financiară predictibilă pe măcar zece ani.

"În domeniile ştiinţifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească); Natural Sciences (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească) şi Social Sciences & Management (401-500 internaţional şi 1 naţional, fără altă prezenţă românească). În celelalte domenii ştiinţifice/academice largi România nu este reprezentată (Life Science & Medicine) sau este reprezentată de câteva universităţi tehnice (Engineering)", se mai menţionează în comunicat. AGERPRES/ (AS-Marius Septimiu Avram, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”