CMR, consultări cu CNAS pentru îmbunătăţirea activităţii în cabinetele medicilor de familie

CMR, consultări cu CNAS pentru îmbunătăţirea activităţii în cabinetele medicilor de familie

Conducerea Colegiului Medicilor din România anunţă că a luat act de "problemele medicinei de familie" şi a început consultări cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a identifica soluţii de îmbunătăţire a activităţii în cadrul cabinetelor acestora.

Reprezentanţii CMR susţin, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că în România sunt aproximativ 14.000 de medici de familie, dar aceştia se confruntă cu multe probleme şi disfuncţionalităţi "izvorâte din ceea ce reprezintă în prezent sistemul de sănătate românesc.

"În prezent, medicul de familie are diverse bariere în exercitarea profesiei, unele probleme fiind reprezentate de: birocratizarea excesivă a medicinei de familie, presiunea financiară din cauza lipsei de actualizare a tarifelor practicate de CNAS, funcţionarea defectuoasă în anumite perioade a Sistemului Informatic Unic Integrat. Conducerea Colegiului Medicilor din România ştie, a luat act de problemele medicinei de familie şi a început o serie de consultări şi demersuri cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a identifica soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii în cadrul cabinetelor medicilor de familie", se arată în comunicatul citat.

Potrivit CMR, problemele cu care se confruntă medicina familiei au fost semnalate în repetate rânduri, iar o criză a acestei ramuri înseamnă o criză în întreg sistemul medical românesc.

"Este timpul faptelor, nu al vorbelor în legătură cu raportul ce există între decidenţi şi medicii de familie. Suntem alături de medicii de familie şi îi asigur că suntem, în acelaşi timp, şi o voce activă a acestora, mai ales în ultima perioadă, în raport cu CNAS. Ştiu şi cu toţii înţelegem că aşa nu se mai poate. Sloganul Zilei Mondiale a Medicilor de Familie de anul acesta este Construind viitorul alături de medicii de familie, iar mesajul CMR pentru medicii de familie şi pentru decidenţi cu această ocazie este: Pentru viitor în sistemul de sănătate românesc, nu uitaţi de medicina de familie!", a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele CMR, citat în comunicatul de presă.

Şi Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a transmis un mesaj medicilor de familie arătând că în acest domeniu este nevoie de resurse şi de o legislaţie "aplicabilă, coerentă şi predictibilă".

"Medicul de familie din Bucureşti se confruntă zi de zi cu multiple provocări. El trebuie să fie medic, propriul manager, administrator, economist şi să nu uităm că este şi membru al familiei sale. Mulţi dintre colegii medici de familie au copii şi responsabilităţi atât faţă de pacienţi, cât şi faţă de propria familie. Medicina de familie are nevoie de noi resurse, de o legislaţie aplicabilă, coerentă şi predictibilă pentru că medicul de familie este cel cu care pacientul interacţionează cel mai des în sistemul medical românesc", se precizează în mesajul CMMB.

Reprezentanţii CMMB consideră că nu poate exista un sistem medical sustenabil şi de viitor dacă sunt "sincope" în medicina de familie".

De asemenea, Colegiul subliniază importanţa corelării numărului de medici de familie cu populaţia.

"A fost nevoie de o pandemie ca să ne aducem aminte cât este de importantă resursa umană în sistemul de sănătate din România, şi mai ales în medicina primară. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti asigură toţi medicii de familie că au în CMMB un partener activ de dialog, sprijin şi reprezentare în problemele cu care se confruntă la nivelul municipiului Bucureşti. Iar un prim obiectiv al nostru, ca cel mai mare colegiu teritorial din ţară, este să sprijinim medicina de familie, ca aceasta să îşi ocupe locul pe care îl merită în sistemul de sănătate", a declarat Cătălina Poiană, preşedintele CMMB.

Pe 19 mai se marchează la nivel internaţional Ziua Mondială a Medicului de Familie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”