CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; limbaj injurios folosit de fostul viceprimar Aurelian Bădulescu

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; limbaj injurios folosit de fostul viceprimar Aurelian Bădulescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, cu o amendă de 10.000 de lei postul Realitatea Plus pentru că a încălcat legislaţia care prevede că moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să aibă un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat joi rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediţia din data de 30 octombrie 2020 a emisiunii "100%", deoarece s-au încălcat prevederile art. 47 alin. (3) şi ale art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Decizia de sancţionare, propusă de Dorina Rusu, a fost votată în unanimitate, după vizionări, audieri şi dezbateri. În cadrul respectivei emisiuni, fostul viceprimar al Capitalei Aurelian Bădulescu a reproşat membrilor USR că nu ar fi jurat cu mâna pe Biblie la o ceremonie de învestire în funcţie, caracterizându-i drept "homosexuali".

"Când îl inviţi pe Bădulescu, probabil că te aştepţi să spună ce a spus. Eu sunt credincioasă. Dacă ar trebui să jur vreodată, aş jura pe Biblie. Dar nu se pune problema să-i blamez pe cei care n-au jurat pe Biblie în felul acesta. Deci, nu se pune problema în felul ăsta într-o societate democratică, într-o democraţie. Nu se poate spune aşa ceva pe un post de televiziune. Cum adică? Să spui că toţi oamenii ăia sunt homosexuali, că n-au Dumnezeu, că sunt o târlă... şi tu să accepţi ca moderator ca asemenea afirmaţii să fie făcute pe un post de televiziune? Şi să te numeşti moderator?", a spus Dorina Rusu.

Radu Herjeu a sugerat ca la luarea deciziei să fie adăugată şi încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, deoarece Aurelian Bădulescu a spus despre jurnalistul Cristian Tudor Popescu că este "zdreanţă", "gioarsă".

"N-aş vrea să lăsăm nemenţionat şi faptul că astfel de 'epitete', de 'caracterizări' nu-şi au locul într-o emisiune de televiziune", a spus Herjeu.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis joi AGERPRES, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează că "moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă"; "sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice".

În aceeaşi şedinţă, CNA a sancţionat cu somaţie publică posturile Kanal D, Naşul TV şi societatea Vision Broadcast SRL Braşov. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”