CNCD: Andrei Caramitru - amendat cu 5.000 de lei pentru un mesaj legat de Biserica Ortodoxă Română

CNCD: Andrei Caramitru - amendat cu 5.000 de lei pentru un mesaj legat de Biserica Ortodoxă Română

Andrei Caramitru a fost amendat cu 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru un mesaj pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook, legat de Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Potrivit CNCD, afirmaţiile lui Andrei Caramitru reprezintă ''discriminare şi încalcă dreptul la demnitate".

În acest sens, CNCD citează art. 2 alin. (1) din OG 137/2000, unde este definit legal termenul de discriminare. De asemenea, Consiliul citează şi art. 15 din aceeaşi Ordonanţă a Guvernului, care menţionează: "Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intră sub incidenţa legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia".

CNCD prezintă, într-un comunicat transmis după şedinţa Colegiului director de miercuri, mesajul lui Andrei Caramitru pentru care a fost sancţionat: "Eu de azi mă dezic oficial de Organizaţia BOR. Am fost botezat ortodox. Nu sunt ateu, sunt un om spiritual. Dar toată chestia asta numită BOR este doar o organizaţie criminală, retrogradă, retardată, coruptă. Şi ortodoxia ca rit creştin a devenit un coşmar rusofon criminal. Care ne ţine în afara civilizaţiei. Şi nu are nicio legătură cu Biblia şi cu credinţa. Niciuna. E un ISIS. O sectă demonică. Aşa că de azi oameni buni - Eu nu o să mai calc niciodată în vreo biserică ortodoxă. Oricine îşi face nuntă, botez etc. acolo - eu nu o să vin. Şi nu voi mai interacţiona vreodată cu vreun angajat al acestei organizaţii. Punct''.

Hotărârea CNCD în acest caz a fost adoptată în unanimitate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”