CNCD s-a autosesizat în cazul declaraţiei lui Cristian Tudor Popescu referitoare la premierul Dăncilă

CNCD s-a autosesizat în cazul declaraţiei lui Cristian Tudor Popescu referitoare la premierul Dăncilă

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin Haller Istvan, membru în Colegiul Director al Consiliului, s-a autosesizat în privinţa declaraţiei jurnalistului Cristian Tudor Popescu referitoare la premierul desemnat Viorica Dăncilă, afirmaţie prin care a asemănat "o persoană cu un animal", fapt ce poate constitui o faptă de discriminare, a informat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Asztalos Csaba.

În urma sesizării, CNCD a decis ca Cristian Tudor Popescu să fie audiat marţi.

"Există o autosesizare. Există şi o citaţie pentru marţi, săptămâna viitoare. Procedural, oricare dintre membrii Colegiului Director al CNCD se poate autosesiza în mod individual, raportat la presupuse fapte de discriminare care ajung la cunoştinţa unui membru sau altul. Deci nu este o decizie colectivă. Şi această sesizare este supusă analizei ca fiind o posibilă depăşire a libertăţii de exprimare prin asemănarea unei persoane cu un animal", a spus Asztalos Csaba.

El a precizat că procedura este accelerată pentru că declaraţiile publice ale formatorilor de opinie au efect în societate, iar CNCD nu poate aştepta să ia o decizie într-un sens sau altul. "Şi pe domnul Tudose l-am citat pe 30 ianuarie raportat la declaraţiile cu steagul secuiesc", a menţionat Asztalos Csaba.

Preşedintele CNCD a adăugat că a fost citat pentru marţi şi redactorul-şef al Digi 24, Cosmin Prelipceanu, pentru că nu a avut nicio delimitare faţă de o posibilă declaraţie care ar depăşi limita libertăţii de exprimare, dar acesta a refuzat să preia citaţia.

"Am trimis un coleg să-i înmâneze citaţia la Digi şi a refuzat să preia citaţia. Noi am făcut dovada că l-am citat. Dacă refuză, procedura merge mai departe. Vom soluţiona plângerea fără poziţia dânsului. (..) Domnul Cristian Tudor Popescu probabil că a primit-o pentru că am văzut o reacţie a dumnealui în mass-media", a spus Asztalos Csaba.

În emisiunea "Jurnalul de seară" a postului Digi 24, din 16 ianuarie, Cristian Tudor Popescu a asemănat coafura premierului desemnat, Viorica Dăncilă, cu o specie de maimuţă - pavianul cu mantie. AGERPRES/(A - autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo