CNCD susține că Viktor Orban nu poate fi sancționat în România pentru declarațiile rasiste de la Tușnad

CNCD susține că Viktor Orban nu poate fi sancționat în România pentru declarațiile rasiste de la Tușnad

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că premierul ungar Viktor Orban nu poate fi sancționat în România pentru declarațiile rasiste făcute în această vară la Băile Tușnad.

Decizia CNDC: Viktor Orban nu poate fi sancționat în România FOTO: Profimedia

În urma ședinței de astăzi, 16 noiembrie, CNCD a decis condamnarea publică a declarațiilor premierului Ungariei, pe care cataloghează ca fiind „discurs de ură, și constată că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă”. De asemenea, în privința răspunderii juridice a părții reclamate, CNCD a admis excepția imunității jurisdicționale a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin, România”.

„Colegiul este de opinie că, în speța dedusă soluționării, imunitatea ratione personae excede unui interes personal deoarece circumstanțele legate de faptele imputate si persoana împotriva căreia s-a formulat sesizarea nu sunt echivoce, sub aspectul funcției per se pe care o îndeplinește, aceea de înalt oficial al unui stat străin, mai exact de Prim-Ministru al statului. Identitatea persoanei reclamate, și în special statutul de reprezentant la nivel internațional sau european, ori la nivel extern, în numele statului de care aparține, este de notorietate, nu creează dubii sau echivoc la nivelul autorităților din plan naţional. Cu alte cuvinte, persoana vizată nu este un cetățean care ocupă o poziție de oficial al statului care ar putea îndeplini elementele normative ce ar implica imunitatea însă fără ca poziția sa și consecințele juridice ce derivă din exercitarea acesteia să fie cunoscute autorităților naționale”, se arată în comunicatul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Plângere la CNCD pentru Viktor Orban

Deputatul PNL Alexandru Muraru a depus în luna august o plângere la Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

Deputatul a declarat la acea vreme că declarațiile premierului ungar sunt innaceptababile într-o Românie europeană și tolerantă. ”Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a precizat Muraru.

Premierul ungar a avut un discurs considerat rasist în această vară la Băile Tușnad. Viktor Orban s-a poziționat împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban la acea vreme. Premierul a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?