CNIPMMR cere Guvernului să clarifice modul în care IMM-urilor le vor fi compensate cheltuielile cu scumpirile din energie

CNIPMMR cere Guvernului să clarifice modul în care IMM-urilor le vor fi compensate cheltuielile cu scumpirile din energie

Guvernul trebuie să clarifice care este modalitatea prin care va compensa întreprinderilor mici şi mijlocii cheltuielile cu creşterea preţurilor la energie, din cadrul proiectului de lege anunţat de Executiv, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Consiliul Naţional al IMM-urilor susţine proiectul de lege privind măsurile de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii afectate de creşterea preţului la energie, deoarece măsurile prevăzute au ca scop continuarea activităţii economice şi păstrarea angajaţilor, se precizează în comunicat.

"Raportat la proiectul de lege, CNIPMMR consideră că sunt necesare clarificări din partea iniţiatorilor privind următoarele aspecte: 1. Stabilirea modalităţii prin care are loc compensarea creşterii costurilor cu energia electrică şi gaze naturale: ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare sau deducerea din impozit. Nu este clar ce se înţelege prin 'alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozit'; 2. Menţionarea clară a faptului că ajutorul se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis implementată de Ministerul Economiei", se menţionează în comunicatul CNIPMMR.

Organizaţia patronală a IMM-urilor arată că proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de sprijin a întreprinderilor mici şi mijlocii a căror activitate este afectată de creşterile de preţuri la energie electrică, gaze şi combustibili, îşi propune să asigure: compensarea cheltuielilor suplimentare determinate de creşterile de preţuri şi tarife, cheltuieli care sunt obiectiv necesare pentru activitatea IMM-urilor; menţinerea accesibilităţii IMM-urilor la input-urile de energie, gaze natural şi carburanţi; evitarea intrării IMM-urilor afectate pe pierderi şi ulterior în insolvenţă sau faliment; protecţia locurilor de muncă; menţinerea competitivităţii firmelor.

Potrivit comunicatului CNIPMMR, proiectul de lege prevede că susţinerea financiară a IMM-urilor afectate constă atât într-un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile suplimentare ocazionate de creşterile de preţuri şi tarife cât şi/sau dintr-o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau din impozitul pe profit, astfel: ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare; alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau, după caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile.

Modalitatea de sprijin, ajutor nerambursabil sau deductibilitatea din impozit, se face conform dorinţei beneficiarului, acesta având posibilitatea de alegere între cele două forme de sprijin, conform prevederilor proiectului de lege citat de CNIPMMR.

Consiliul Naţional al IMM-urilor arată că susţinerea financiară se acordă pe o perioadă de 6 luni începând din luna în care se înregistrează o creştere agregată a preţurilor şi tarifelor la energie electrică şi termică, gaze naturale şi combustibil de cel puţin 5% faţă de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent.

CNIPMMR avertizează că în lipsa măsurilor de sprijinire a IMM-urilor, efectul scumpirilor se va transfera în totalitate asupra consumatorilor, persoane fizice şi juridice, fapt care va conduce la creşterea generalizată a preţurilor şi la scăderea competitivităţii economiei româneşti.

Organizaţia patronală a IMM-urilor subliniază că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iulie preţul energiei electrice era cu 25% mai mai mare faţă de perioada similară a anului 2020, iar preţul gazelor naturale era cu 20% mai mare faţă de iulie 2020. Astfel, evoluţiile preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale din a doua jumătate a anului 2021 au creat numeroase dificultăţi mediului de afaceri românesc şi în special IMM-urilor, notează Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...