CNN: Comunicații interceptate de Statele Unite dezvăluie că mai mulți ofițeri ruși ar avea îndoieli privind o invazie la scară largă asupra Ucrainei

CNN: Comunicații interceptate de Statele Unite dezvăluie că mai mulți ofițeri ruși ar avea îndoieli privind o invazie la scară largă asupra Ucrainei

Mai mulți oficiali ruși și-ar fi exprimat îngrijorarea că o invazie pe scară largă asupra Ucrainei ar fi mai costisitoare și mai dificilă decât ar lua în calcul președintele rus Vladimir Putin și alți lideri de la Kremlin, potrivit unor informații interceptate de Statele Unite, au declarat patru oficiali pentru CNN.

Trei dintre surse au spus că acești oficiali includ agenți de informații și militari. Oficialii s-au plâns, de asemenea, că planurile lor au fost descoperite și expuse public de către Occident, au spus două dintre surse, citând comunicările interceptate.

Nu există nici o dovadă că acești oficiali se opun planului general sau că s-ar revolta împotriva ordinelor lui Putin, au mai spus două dintre surse. O altă sursă ce are legături cu serviciile de informații americane a remarcat că Rusia are o armată profesionistă care ar fi de așteptat să execute în mod eficient ordinele lui Putin.

Totuși, personalul rus din domeniul apărării crede că va fi dificil, a spus un înalt oficial european. „În evaluări, vedem că unii oameni din partea apărării [rusilor] nu înțeleg cu adevărat care este planul de joc”, a spus oficialul.

O altă sursă apropiată serviciilor informații ale SUA a spus că modul în care planificarea rusă a evoluat și s-a extins în ultimele două luni sugerează că îngrijorările au fost ascultate de înalți oficiali ruși.

Oficialii au declarat sâmbătă pentru CNN că Putin a adunat până acum la granița ruso-ucraineană aproximativ 70% din personalul militar și echipamentele necesare pentru o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei. Unele evaluări indică faptul că președintele rus ar putea intenționa să încerce să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, au spus sursele, iar rezistența orașului ar putea ceda în 48 de ore de la o invazie terestră și aeriană pe scară largă.

O altă posibilitate, au spus oficialii, este ca Putin să opteze pentru o operațiune în mai multe direcții, trimițând forțe din mai multe direcții în întreaga Ucraină pentru a fractura rapid capacitatea armatei ucrainene de a lupta ca forță de coeziune – o strategie militară rusă clasică.

„Am spus de mult timp că Putin continuă să adauge la opțiunile și capacitățile sale și am fost la fel de transparenți cu privire la unele dintre mișcările pe care credem că intenționează să le facă pentru a justifica un fel de acțiune militară”, a declarat luni secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN. „De asemenea, vom continua să ajutăm Ucraina să se apere mai bine, atât cu asistență letală, cât și neletală”, a adăugat Kirby.

Oficialii americani spun că încă nu știu dacă Putin a decis să atace și ce formă ar lua un atac, în cazul în care ar opta pentru o invazie. Potrivit unor surse citate de CNN, acest lucru se datorează în mare parte faptului că vizibilitatea SUA asupra lui Putin și asupra cercului său de persoane este încă extrem de limitată.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro