CNN: De ce vizita surpriză a lui Zelensky în SUA este atât de semnificativă? Cum va răspunde Putin la vizita lui Zelensky?

CNN: De ce vizita surpriză a lui Zelensky în SUA este atât de semnificativă? Cum va răspunde Putin la vizita lui Zelensky?

Vizita de miercuri a președintelui Volodimir Zelenski la Casa Albă va întări simbolic rolul Americii de arsenal al democrației în războiul amar pentru supraviețuirea Ucrainei și va trimite o mustrare publică uluitoare președintelui rus Vladimir Putin.

Casa Albă. Foto: Getty Images

Călătoria – prima călătorie a lui Zelensky în afara Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie – evidențiază, de asemenea, rolul istoric al președintelui Joe Biden în revigorarea alianței occidentale care a ținut Uniunea Sovietică la distanță și care acum luptă împotriva noului expansionism al Moscovei într-un război efectiv între superputeri nucleare.

Sosirea lui Zelensky va atrage ecouri emoționante ale sosirii prim-ministrului britanic Winston Churchill la Washington, în urmă cu 81 de ani, joi, la câteva zile după atacul japonez asupra Pearl Harborului. Acea vizită de Crăciun a cimentat alianța care avea să câștige al Doilea Război Mondial și să construiască lumea democratică postbelică.

Zelensky a comparat rezistența națiunii sale împotriva Rusiei cu sfidarea singuratică a Marii Britanii față de naziști în zilele dinaintea intrării SUA în cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui discurs video în fața Parlamentului Marii Britanii la începutul acestui an, iar sosirea sa în capitala SUA va întări și mai mult paralela cu cea de mai devreme: întâlnirea lui Churchill și a președintelui Franklin Roosevelt.

Vizita lui se desfășoară pe fondul unor măsuri de securitate extraordinare. Președintele Camerei, Nancy Pelosi, nici măcar nu a confirmat primele rapoarte conform cărora l-ar primi pe Zelensky la Capitoliu: „Nu știm încă. Doar că nu știm.”

O recepție la Casa Albă pentru Zelensky, despre care surse au spus că a călătorit în SUA marți seară, va fi mai presus de toate un semn inconfundabil al sprijinului SUA și Occidentului pentru lupta Ucrainei împotriva lui Putin, care spune că țara nu are dreptul de a exista. Războiul exemplifică ceea ce Biden a încadrat drept o luptă globală între democrație și totalitarism, pe care a pus-o în centrul politicii sale externe.

Reprezentantul democrat Ruben Gallego din Arizona, care a vizitat Ucraina la începutul acestei luni, a declarat la „AC360” de la CNN că Zelensky vine la Washington într-o misiune specifică. „Ceea ce încearcă el să facă este să stabilească o corelație directă între sprijinul nostru și supraviețuirea și sprijinul și victoria viitoare a Ucrainei”, a spus Gallego, membru al Comitetului pentru Servicii Armate.

Zelensky gata să primească ajutor militar masiv al SUA

Biden va anunța o asistență suplimentară de securitate de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei, cu râvnitele sisteme de rachete Patriot ca parte a acestui pachet, a declarat un oficial american pentru Phil Mattingly de la CNN. De asemenea, Washingtonul intenționează să trimită Ucrainei seturi de bombe de precizie pentru a transforma munițiile mai puțin sofisticate în „bombe inteligente” care ar putea să o ajute să țintească liniile defensive rusești, au declarat surse din cadrul Pentagonului, echipei CNN. Vizita lui Zelensky vine, de asemenea, în timp ce Congresul este gata să semneze un alt ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații NATO, aprofundând angajamentul care a ajutat forțele de la Kiev să ceară un preț neașteptat de sângeros forțelor lui Putin.

Decizia cu privire la Patriot, care ar satisface o cerere ucraineană de lungă durată, reflectă un proces al SUA de a potrivi ajutorul său cu strategia în schimbare intervenită în ofensiva Rusiei. Sistemul ar ajuta Kievul să contracareze mai bine atacurile brutale cu rachete ale Rusiei asupra orașelor și instalațiilor de electricitate, pe care le-a montat într-o încercare eficientă de folosi vremea de iarnă pentru a rupe voința civililor ucraineni.

Întâlnirea dintre Biden și Zelensky, care au vorbit de mai multe ori prin legături telefonice și video, dar care nu s-au întâlnit personal de la invazie, vine într-un moment vital al războiului. Biden a calibrat cu precauție de luni de zile transporturile americane de arme și sisteme de arme într-un mod conceput pentru a salva Ucraina, dar pentru a evita escaladarea conflictului într-o ciocnire directă dezastruoasă între NATO și Rusia. El, de exemplu, a respins apelurile ucrainene pentru ca Occidentul să impună o zonă de excludere a zborurilor asupra țării. Patriot – un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune – ar reprezenta cea mai profundă implicare a SUA în conflict, de până acum.

Fostul comandant aliat suprem al NATO, în Europa, Wesley Clark, a spus că vizita lui Zelensky reflectă un moment critic în care destinul unui război pe care Ucraina nu-l poate câștiga fără sprijinul suplimentar al SUA ar putea fi decis înainte ca Rusia să se regrupeze.

Aceasta este o fereastră de oportunitate pentru Ucraina și, de asemenea, o fereastră de pericol”, i-a spus Clark marți lui John Berman de la CNN la „AC360”.

Rusia este slabă, (dar) Rusia va fi mai puternică. Aceasta este o perioadă în care Statele Unite trebuie să ofere sprijin. … Aceasta este fereastra, știe președintele Zelensky – dacă va învinge, cu sprijinul SUA, agresiunea rusă în Ucraina”, a spus Clark.

Așteptați până vara și va fi un câmp de luptă complet diferit.”

Cum va răspunde Putin la vizita lui Zelensky?

Dar caracterul extrem de public al vizitei lui Zelensky și anunțul așteptat cu privire la sistemul Patriot riscă, de asemenea, să-l provoace și mai mult pe Putin atunci când semnalează că, oricât de dezastruos a fost războiul pentru trupele Rusiei, el este pe termen lung, punând pariu pe angajamentul Occidentului, care în cele din urmă ar putea să înregistreze un reflux.

Vizita sa în Congres vine, de asemenea, pe fondul unei dezbateri din ce în ce mai importante la Capitoliu, cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, cu republicanii care urmează să preia majoritatea Camerei în noul an. Unii membri pro-Donald Trump au avertizat că miliarde de dolari din bugetul SUA care au fost trimise în Ucraina ar trebui, în schimb, să susțină granița de sud a SUA, pentru a împiedica un nou val de migranți să intre în SUA.

Posibilul următor președinte al Camerei, reprezentantul republican Kevin McCarthy din California, conștient de presiunea din partea dreaptă a flancului său, a avertizat că Ucraina nu ar trebui să se aștepte la un „cec în alb” de la noua Cameră. Chiar dacă Ucraina are încă un sprijin puternic republican în Senat, acest tip de dinamică politică schimbătoare pare să alimenteze percepțiile Kremlinului despre cât de mult va dura implicarea SUA într-un conflict de care ar putea depinde supraviețuirea politică a lui Putin.

Călătoria de dinainte de Crăciun a lui Zelensky promite să fie cea mai mare lovitură de relații publice de până acum pentru actorul, devenit președinte, care a exploatat istoria și mitologia patriotică a națiunilor occidentale într-o serie de adrese video destinate parlamentarilor din întreaga lume. Adesea, deși recunoscător pentru sprijinul extern, el a părut că încearcă să facă de rușine Occidentul să facă mai mult și să creeze o înțelegere mai profundă între alegători pentru procesele cu care se confruntă Ucraina.

În martie, de exemplu, Zelensky a evocat Mount Rushmore și pe Martin Luther King Jr. „I have a Dream Speech” în timpul unei adrese către Congres . El s-a referit, de asemenea, la două zile de infamie din istoria modernă, când americanii au experimentat direct teama de bombardamentul aerian.

Amintește-ți de Pearl Harbor, dimineața îngrozitoare a zilei de 7 decembrie 1941, când cerul tău era negru din cauza avioanelor care te atacau. Doar ține minte”, a spus Zelensky. „Amintiți-vă de 11 septembrie, o zi îngrozitoare din 2001 când răul a încercat să vă transforme orașele, teritoriile independente, în câmpuri de luptă. Când oamenii nevinovați erau atacați, atacați din aer, așa cum nimeni altcineva nu se aștepta, nu puteai să-l oprești. Țara noastră trăiește același lucru în fiecare zi.”

Pe urmele lui Churchill

Când Zelensky sosește la Washington, s-ar putea să experimenteze aceeași revelație pe care a avut-o Churchill în privința luminilor aprinse de Crăciun ale capitalei SUA, după luni de zile în întunericul raidurilor aeriene de acasă.

Liderul britanic din timpul războiului a ajuns în Statele Unite la bordul HMS Duke of York, ocolind submarinele din Atlanticul de Nord și a luat un avion de pe coasta Virginiei până la Washington, unde a fost întâmpinat pe 22 decembrie 1941 de către președintele Franklin Roosevelt înainte de conferința lor de presă, comună, de a doua zi.

Pe parcursul zilelor de brainstorming și întâlniri – alimentat de regimul alimentar al lui Churchill în care era inclus sherry la micul dejun, scotch și suc la prânz, șampanie seara și un brandy vechi de 90 de ani înainte de culcare – cei doi lideri au pus la cale înfrângerea Germaniei naziste și Japoniei imperiale și a pus bazele alianței occidentale, pe care Biden a revigorat-o, în sprijinul său pentru Ucraina.

Churchill, care tânjise după implicarea SUA în cel de-al Doilea Război Mondial de luni de zile și știa că aceasta era cheia înfrângerii lui Adolf Hitler, a spus în timpul vizitei sale: „Petrec această aniversare și festival departe de țara mea, departe de familia mea și totuși eu nu pot spune sincer că mă simt departe de casă.”

Zelensky este sigur că va primi acest tip de bun venit pentru un erou și va spera că sprijinul suplimentar al SUA va însemna că Washingtonul a „tras sabia libertății și a aruncat teaca”, așa cum a spus Churchill despre administrația Roosevelt în discursul său către Congres din 26 decembrie 1941.

Liderul ucrainean va aprecia probabil paralelele istorice. El a parafrazat unul dintre cele mai faimoase discursuri ale lui Churchill din timpul războiului, într-un discurs emoționant adresat membrilor parlamentului britanic în martie.

Nu ne vom preda, nu vom pierde, vom merge până la capăt”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”